Finland og Italia stiller nå spørsmål ved gjenbruks- og avfallsmålene i forkant av denne ukens møte med EU-ministre i Brussel.
Begge landene har oppfordret regjeringer som forbereder holdninger til emballasje- og emballasjeavfallsforordningen (PPWR) til å motsette seg tøffe restriksjoner på engangsemballasje, sammen med foreslåtte gjenbruksmål, i en felles uttalelse som sirkulerer blant diplomater.
I Euronews krever landene at mål for gjenbruk fjernes og alle restriksjoner på engangsemballasje oppheves. Den italienske og finske posisjonen skiller seg fra en kompromiss «generell holdning» – en politisk avtale mellom Europaparlamentet, EU-kommisjonen og rådet – om PPWR-forslaget, som også ble sirkulert blant EU-diplomater 12. desember.
Unngå restriksjoner
Helt konkret ønsker Finland og Italia at miljørådet skal unngå restriksjoner når EUs ministre forventes å avslutte politiske forhandlinger om PPWR. Det er engangsemballasje, spesielt til mat og drikke, som påpekes og ønsker at vedtaket skal gå i tråd med vedtaket fra Europaparlamentet om å vanne ut bestemmelsen om begrensning av engangsbruk under plenum i Strasbourg, den 22. november.
De to landene krever også unntak for engangsformater som kan demonstrere den beste miljøprestasjonen eller i tilfeller der økonomiske aktører kan demonstrere en høy separat innsamlingsgrad av emballasjeavfallet.
I tilfeller hvor gjenbruk av emballasje — eller tilgang til nødvendig infrastruktur for forsvarlig gjenbruk — ikke er teknisk mulig, bør det også vurderes unntak, heter det i avisen.
Det felles dokumentet angriper også foreslåtte markedsrestriksjoner knyttet til spesifikke emballasjeformater, og siterer en «veldig stor innvirkning» på landbruks-, mat- og gjestfrihetssektorene. Ifølge underskriverne bør den kommende loven «la valget stå åpent» for emballasjealternativer som gir best samlet miljøresultat i tråd med en livsløpsvurdering.
Bare der det er praktisk mulig
Finland og Italia argumenterer videre for at gjenbruk og etterfyllingsmål bør vurderes «bare for produkter der gjenbruk og etterfylling er teknisk og praktisk mulig». Duoen kritiserer også obligatoriske gjenbruksmål, spesielt for mat og drikke, og sier at virkningen ikke er ordentlig vurdert, mens de argumenterer for at det kan føre til matsikkerhetsproblemer.
De to landene ber om unntak for å gjenbruke mål når det er mulig å bevise at disse ikke gir det beste miljøresultatet. I tillegg ønsker de at rådet skal la EU-land med høye rater for separat innsamling av emballasjeavfall velge bort gjenbruksmetoder. Det samme gjelder for medlemsland med høy gjenvinningsgrad.
Jean-Pierre Schweitzer, direktør for sirkulær økonomi ved European Environmental Bureau (EBB) sa at gjenbruk og reduksjon av unødvendig emballasje er de mest miljøpåvirkende tiltakene i PPWR. «Å undergrave disse tiltakene er uansvarlig og risikerer å slippe ytterligere 7,3 millioner tonn emballasjeavfall inn på markedet innen 2030,» la han til.
Det spanske presidentskapet bekreftet at gjenbruksmål er det «hovedåpne spørsmålet» som skal diskuteres blant beslutningstakere, under en pressebriefing.
Viser til rammedirektivet
For å rettferdiggjøre sitt standpunkt peker Finland og Italia på avfallsdirektivet (WFD) – som har innflytelse på PPWR når det gjelder EUs avfallshierarki – og sier at WFD «ikke bare har som mål å forhindre avfallsgenerering, men følger en vitenskapelig livssyklustilnærming».
«Vi håper å komme til enighet om å imøtekomme disse problemene [gjenbruk og påfyll] av mer enn ett medlemsland på en måte som sikrer at ambisjonen ikke blir utvannet for mye», kommenterte det spanske formannskapet i EU-rådet på en pressekonferanse .