Det er enighet om at transfett er usunt, og EU vurderer om de skal innføre tiltak for å begrense mengden TFA i maten slik FDA gjør i USA.
EU-parlamentets tenketank tenker at det er konsensus om at transfett øker risikoen for hjertesykdommer, overvekt og diabetes type 2. Hovedkilden for industrielt transfett -eller transfettholdige syrer (TFA) er delvis hydrogenerte vegetabilske oljer.
Norge fikk forskrift i 2014
Transfett bidrar blant annet til økt kolesterol, betennelsesreaksjoner og forkalking i årene, ifølge en artikkel i Aftenposten fra 2014.
Norge innførte samme år en forskrift som forbyr salg av mat med mer enn 2 gram transfett per 100 gram fett – enten den er produsert i Norge eller i et annet land.
WHO hevder at å fjerne delvis hydrogenert vegetabilsk olje i matforsyningen vil gi store helsegevinster. Food and Drug Administration i USA har derfor bedt matprodusenter om fjerne disse fra sine produkter innen juni 2018.
Vurderer tiltak på EU-nivå
EU har ingen lov som regulerer innholdet av transfett i matprodukter eller merking av slikt innhold på etikettene. Varedeklarasjonen på etikettene skal likevel indikere om produktet har innhold av delvis hydrogenert vegetabilsk olje men ikke den eksakte mengden transfett.
Fire EU-land har innført en grense for innhold av transfett i mat, og det er et økende press på å innføre dette på et bredt EU-nivå. I en rapport om transfett fra desember 2015, konkluderte EU-kommisjonen med at en grense for innhold av transfett vil være det mest effektive tiltaket.
Berørte parter mener kommisjonens rapport er bra, men understreker at bransjens frivillige innsats har ført til at innholdet av transfett i maten allerede er lavt.