Den europeiske myndigheten for mattrygghet har utviklet et verktøy for å hjelpe matindustrien å velge når de skal merke «brukes før» og «best før».
Datomerkingen «Brukes før» handler om trygghet og indikerer at maten kan spises frem til datoen som er påstemplet, men ikke etter, selv om maten ser bra ut og lukter som den skal.
«Best før» refererer til kvalitet, og matvaren er trygg å spise også etter påstemplet datoen selv om kvalitet, smal og konsistens kan være forringet.
En rekke spørsmål må besvares
EFSA – den europeiske myndigheten for mattrygghet – har utviklet et verktøy med en rekke spørsmål som produsenten må besvare for å ta stilling til om datomerkingen skal være «brukes før» eller «best før».
Spørsmålene dreier seg blant annet om kravene til datomerking for en matkategori allerede er regulert av lovgivning, om produktet gjennomgår noen behandling for å fjerne risiko, om produktet håndteres igjen før den pakkes i emballasje, produktets egenskaper og lagring forhold.
I verktøyet er det også faktorer som matvarebransjen må vurdere før de setter holdbarhetsdato. Det kan for eksempel være tid som en matvare fortsatt er trygg, og/eller har akseptabel kvalitet, så lenge emballasjen er intakt og varen er lagret i tråd med regelverket.
Riktig merking kan redusere matsvinn
Hvert år kastes det cirka 88 millioner tonn mat i EU, og EU-kommisjonen anslår at opptil 10 prosent av dette er knyttet til datomerking på matvarer.
EFSA mener derfor at tydelig og korrekt informasjon om emballasje og bedre forståelse for bruk av datomerking på mat, kan bidra til å redusere matsvinn i EU, og samtidig opprettholde mattrygghet.
Les rapporten på EFSAs sider.