
Et omdiskutert spørsmål er om bruk av mat- og fôrvekster som råstoff i produksjon av bioplast utgjør en trussel mot matforsyningen og den globale sultsituasjonen. I en fersk publikasjon slår organisasjonen RCI nå fast at ingen slik trussel eksisterer og at tvert imot kan både miljøet og matforsyningen dra nytte av bioplastproduksjon basert på slike avlinger!
Organisasjonen The Renewable Carbon Initiative (RCI), som har som mål å akselerere overgangen fra fossilt kull til fornybart kull fra biomasse, understreker i sin publikasjon at den kjente biomassedebatten er subjektiv og ikke helt basert på evidens. RCI sier at sult og hunger i verden ikke skyldes at biomasse brukes til annet enn mat og fôr – for eksempel i produksjon av biobaserte kjemikalier og materialer, som bioplast – men i stedet skyldes den globale situasjonen mest bl.a. klimaendringer, konflikter, ekstreme ulikheter i formuesfordeling, stor avhengighet av matimport fra industrialiserte land, overforbruk av kjøtt, tap langs verdikjeden og nyere negative effekter av covid-pandemien.
«Bruk av biomasse til industrielle applikasjoner har derimot potensial til å erstatte fossile råvarer og dermed bidra til den presserende nødvendige reduksjonen av fossile karbondioksidutslipp til atmosfæren vår for å dempe klimaendringene», skriver RCI i sin publikasjon.
RCI sier at det er et presserende behov for å bekjempe sult i verden, men argumenterer for at bruk av mat- og fôrvekster for biobaserte kjemikalier og materialer ikke vil forverre matsikkerheten, men i stedet har potensial til å forårsake flere fordeler for både lokal og global matsikkerhet.
På www.nordiskbioplastforening.se er det en lengre tekst og lenker om dette.
Jerry Pettersson/JP Press Agency