Domstol i Canada stanser forbudet mot engangsplast

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 28 november 2023
OPPDATERT: 28 november
Bilde: Unsplash

En kanadisk domstol slo forrige uke fast at en forskrift som klassifiserer visse plastprodukter som giftige er ugyldig. Det er en kjennelse som kan stoppe Ottawas forbud mot engangsplastartikler som poser, sugerør og gafler.

Et forbud mot produksjon og import av «skadelig» engangsplast trådte i kraft i desember i fjor etter at den føderale regjeringen formelt utarbeidet en ordre som legger dem til en liste over giftige gjenstander.

Men den føderale domstolen i Ottawa omgjorde den avgjørelsen og kalte oppføringen «urimelig og grunnlovsstridig.» Saken ble anlagt av plastprodusenter som Dow Inc og Imperial Oil.

Dommer Angela Furlanetto avgjorde at en myndighetsavgjørelse som listet plastgjenstander som giftig i henhold til den kanadiske miljøvernloven er «urimelig og grunnlovsstridig». Forbudet smitter også over på produkter som ikke ville dekkes, sier hun.

«Den brede og altomfattende karakteren til kategorien (plastproduserte artikler) utgjør en trussel mot balansen mellom føderalisme fordi den ikke begrenser reguleringen til bare de (artikler) som virkelig har potensial til å forårsake skade på miljøet.» skriver Furlanetto.

Torsdagens kjennelse kan åpne for andre utfordringer knyttet til kanadiske myndigheters moratorier på slike ting som engangsplastposer og plastsugerør.

Steven Guilbeault, Canadas miljøminister, sa at den føderale regjeringen «sterkt vurderer en anke» av avgjørelsen.

I mellomtiden ba Albertas minister Danielle Smith og miljøminister Rebecca Schulz den føderale regjeringen om å gi opp kampen.

– Det er på tide at den føderale regjeringen lytter til domstolene og kanadiere. Vi oppfordrer dem innstendig til ikke å anke denne avgjørelsen og å umiddelbart fjerne «plastlagde artikler» fra vedlegg 1 i gjeldende kanadiske miljøvernlov for å unngå behovet for ytterligere rettslige skritt fra Alberta og andre provinser.

Les mer

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Det ble kraftig vekst i etikettbransjen under koronapandemien, men nå har det roet seg. Likevel er dette et interessant segment i vekst og flere aktører melder seg nå på i utviklingen av ende-til-ende løsninger.
etikettspesial-1

Mikrobølger et alternativ ved plastgjenvinning

Når det gjelder resirkulering av plastemballasje, er alternativene mekanisk eller kjemisk resirkulering. På Drupa ble det presentert en annen metode, et alternativ til kjemisk resirkulering, hvor mikrobølger gjør jobben.
Florian-Turkx

Svensk rapport viser minsket miljøpåvirkning fra bryggerienes emballasjer

Svenske bryggerier fortsetter å redusere sitt klimaavtrykk i nesten alle typer emballasje. Det viser siste livssyklusanalyse (LCA) av drikkevareemballasje fra bransjeforeningen Sveriges Bryggerier.
sveriges-bryggerierx

Siste nytt

Du går vel ikke glipp av Packnorth Award 2024?

Bidragene til Packnews Award kommer nå inn til Packnews tett i tett. Det er fjerde gang konkurransen arrangeres og i år er prisutdelingen tilbake på Scanpack. Årets konkurranse byr på nyheter.
PNA-head-240627x

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

RK Grafisk først i Norden med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter for etterbehandling med dellakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Avtalen ble gjort på Drupa og installasjonen vil være den første i Norden.
KM-RK-Grafisk