Med forhåndsinnspilte videoer, digitale presentasjoner og «live» studio tar Teknologisk matforum pulsen på norsk matindustri i et nedstengt Norge.
Med Landbruks- og matminister Olaug Bollestad til å sparke i gang torsdag formiddag, ble de tekniske problemene i starten raskt glemt.
– Norsk matproduksjon har høy tillit hos forbrukerne, men vi må vise at vi tar klimaansvar på alvor. Det gjøres mye bra hos aktørene for å redusere klimautslipp, roste hun, før hun fortalte om den kommende strategien for bærekraftig matproduksjon.
Covid-19 preger industrien
Jakob Linhave fra Helsedirektoratet fortalte at smittetallene har gått ned med 50 prosent siden tiltakene ble satt inn tidlig i januar, men advarte mot å åpne for tidlig, slik Irland gjorde.
Men han tror vi fint kan holde ut litt til.
– Norge har kommet bedre ut økonomisk ut av pandemien enn alle andre land, sa han.
Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO malte et litt annet bilde litt senere, da han fortalte at mange bedrifter har omsetningssvikt og trues med konkurs.
– Det gjelder å hjelpe sunne bedrifter gjennom krisen. Dersom en bedrift blir stengt ned på grunn av smittevern, blir mange flere bedrifter også rammet. Mange næringsmiddelprodusenter rammes hardt av nedstengte barer og restauranter, sa han.
Redusert grensehandel og reduserte avgifter har imidlertid gitt god drahjelp, og Almlid var trygg på at industrien skal komme ut av krisen i 2021
– Vi lover å stå på for bedriftene, sa han og gjentok i en påfølgende video: – Det er bedriftene som gir liv i bygd og by!
Flott hovedkontor som ikke kan brukes
Ane Grjotheim i Orkla Foods Norge fortalte om det flotte nye hovedkontoret på Skøyen som Orkla åpnet på Skøyen i 2019. – Vi rakk å flytte inn, men nå kan vi ikke bruke det, slo hun fast, siden de fleste sitter på sine hjemmekontorer.
Hun fortalte at Orkla fra før hadde en beredskapsplan som ble satt i verk da Norge stengte ned 12. mars 2020.
– Ansatte skal være trygge på jobb, vi skal levere trygg mat under krisen og i bidra til at rådene følges for å redusere smitte. Vi har et planverk å forholde oss til, og har ikke hatt noen større utbrudd på våre fabrikker, sa hun.
Orkla Foods har fabrikker på Stranda (pizza), Voss (Vossafår), Arna (Toro), Vibestad (Mors flatbrød), Sem (pizza), Fredrikstad (Stabburet), Rygge (grønnsaker, Idun), Bryn i Oslo (Nugatti osv) og Elverum (Nora).
Bedriftsbesøk via video, Teknologi og Bærekraft
Det ble blant annet vist video fra Fatland Jæren og Grilstad under vignetten «Teknologi, bærekraft og produktutvikling». Stig Yngve Pedersen og Eirik Norman Hansen styrte overgangene og spørsmål fra publikum direkte fra sitt studio.
Fredag står emballasje på programmet, og vi vil selvfølgelig «være til stede» på dette også.