Det virker som om ingenting påvirker interpack!

PUBLISERT: 7 februar 2023
OPPDATERT: 7 februar
Thomas Dohse er messeansvarlig.

Det skal mer til enn covid, inflasjon, lavkonjunktur, rentenivåer og krig i Europa for ikke å selge ut interpack. Ingenting ser ut til å kunne forstyrre messen. Hundrevis av bedrifter står dessuten på venteliste. Det kom frem da interpack arrangerte en pressekonferanse ledet av Thomas Dohse, som er messeansvarlig.

Det var seks år siden den gigantiske interpack-messen sist åpnet portene. Nå er det på tide igjen. Fra 4. til 10. mai samles den globale verdikjeden for emballasjeindustrien i Düsseldorf. Utsolgt? Selvfølgelig skal det mer til enn covid, inflasjon, lavkonjunktur, rentenivåer og krig i Europa for ikke å selge ut hallene. Ingenting ser ut til å kunne forstyrre Interpack. Hundrevis av bedrifter står også på venteliste. Det kom frem da interpack arrangerte en pressekonferanse ledet av Thomas Dohse, som er messeansvarlig.

Thomas Dohse er ute på den vanlige, globale turneen som Messe Düsseldorf gjennomfører før en ny interpack. Stoppet i Norden var denne gangen Oslo.

– Det er lenge siden vi kunne snakke om Interpack. Alt var klart for messen i 2020, men da vet vi hva som skjedde. Covid la hindringer i veien og vi bestemte oss for å utsette messen med ett år, til 2021. Først tenkte vi bare å skyve den til høsten 2020, men etter kontakt med en rekke viktige utstillere ble det våren 2021, sa Thomas Dose.

– Så kom den andre bølgen og vi måtte utsette messen igjen. Beslutningen var å gå tilbake til den vanlige perioden på hvert tredje år til mai i år. Hvis vi ikke hadde gjort det, ville hele messekalenderen for bransjemesser havnet i krise. Mange av de andre, alternative messene, som drinktec, Fachpack og Anuga Foodtech, tilpasser timeplanene sine til interpack for ikke å kollidere.

Mye skjer på seks år

Det har gått seks år siden forrige Interpack og i løpet av den tiden har det skjedd mye, både med tanke på personell og innovasjon i bransjen. For å informere de som er nye, bestemte messeledelsen å markedsføre messen under temaet ”It´s Simply Unique” samtidig som det gamle temaet ”Welcome Home” ble beholdt som undertekst.

– Hvis du er ny i bransjen og aldri har vært på Interpack, kan du kanskje si at det er en emballasjemesse blant alle andre, men det er den ikke. Det vet man hvis man har vært der før.

– I 2017 hadde vi litt over 2 800 utstillere fra 55 land og over 170 000 besøkende fra hele verden. Nå tør jeg ikke garantere like mange besøkende i år, det er mye som påvirker. Vi har krigen i Ukraina, reiserestriksjoner fortsatt og folks ulike reisevaner. Vi må regne med færre besøkende, noe andre messer også har vist, sa Thomas Dohse.

Hvor mange færre ville han først ikke si, men etter hvert dukket tallet 130 – 140 000 opp.

– Vi vet at det blir færre, men fra for eksempel K-messen og den nylig avsluttede båtmessen vet vi at kvaliteten på de som kommer er veldig god.

Bedre rent logistisk

interpack består av 18 gigantiske haller, som til sammen tilsvarer arealet av 37 fotballbaner. Det er derfor viktig å ha komfortable sko hvis du vil komme deg gjennom alle hallene. Men kanskje er du fornøyd med dine spesialområder, man er mer fokusert og nøyer seg med to dager på messen og for å gjøre det lettere å greie dette, er hallene delt inn i nisjer slik at flest mulig i et spesialfelt er i samme område. Dette har i seg selv ført til en del diskusjon med utstillere som prøvde å klamre seg til sine vanlige flater på messen. Nå skal man ikke behøve å gå gjennom hele messen for å finne sine spesialområder.

– Vi har store arealer men det er ikke en eneste kvadratmeter igjen å bestille og ventelisten er lang. Noen firmaer er nesten desperate etter å få plass.
Noen nyheter

Et par nyheter på messen er en avdeling i nordinngangen kalt Spotlight Talks and Trends. Tanken er å ha presentasjoner og paneldiskusjoner om hete temaer i bransjen. Syv dager og syv områder å diskutere.

For første gang er det en avdeling for kontraktsemballasje på messen.

– Det er interessant, kontraktemballasje vokser sterkt nå, sier Thomas Dohse. Det er en konsekvens av usikkerheten som råder i bransjen og som kanskje hindrer bedrifter i å foreta maskininvesteringer.

Save Food-initiativet, som ble etablert for mange år siden, har blitt lagt i møllposen under pandemien, men nå gjenopplives det. En grunn er at de rett og slett ikke hadde råd til å drive det videre. Messe Düsseldorf er en stor organisasjon med mye utgifter og i to år har de i utgangspunktet ikke hatt inntekt i det hele tatt. Ifølge Thomas Dohse har det vært tøffe tider. De har nå en stand i den nordlige inngangen sammen med et universitet i Istanbul, og der skal de informere om hvordan man kan produsere bioplast fra matavfall.

Russland et følsomt tema

Et følsomt tema er hvordan man skal forholde seg til russiske utstillere med tanke på det som skjer i Ukraina. Etter diskusjoner i ledelsen av messen ble det besluttet å stenge ute mellom ti og tjue russiske utstillere. Det har også solgt sin russiske virksomhet. I mange år har det arrangert Upakovka, en russisk messe for emballasjeindustrien og andre messer.

– Vi er nå helt ute av Russland. Når det gjelder ukrainske selskaper, har vi et antall som skal stille ut og vi støtter dem på alle mulige måter.

– Forrige gang hadde vi flere tusen besøkende fra Russland og Ukraina. Russerne vil trolig få vansker med å reise til Europa.

interpack har også som regel et ganske stort antall utstillere fra Kina, og der kunne man kanskje også se et tap gitt Covid-situasjonen i landet, men ifølge Thomas Dohse vil de være der som vanlig, ikke sjeldent med statsstøtte.

Mer informasjon om årets interpack kommer i første utgave av magasinet Packnews (tidligere nord emballage), som kommer ut i begynnelsen av april.

Les mer

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

Global maskinindustri for emballasje og matvarer tilbake i vekstfase

Den globale etterspørselen etter maskiner og utstyr for produksjon, prosessering og pakking av mat, drikke og farmasøytiske og kosmetiske produkter er tilbake i vekst til tross for vanskelige underliggende forhold. Det opplyser den tyske organisasjonen VDMA.
Businessmen

Hvordan kan QR-koder forenkle og forbedre?

Dette temaet sto på agendaen i et foredrag som ble holdt på Holdbar-messen i Lillestrøm denne uken.
IMG_8852

Paneldiskusjon om emballasjebransjen

På Holdbarmessen tirsdag 14. februar ble det holdt en paneldebatt med tema "Hvilke utfordringer står emballasje-bransjen ovenfor?". Men det ble raskt klart at det diskusjonen dreide seg om var resirkulering av plast.
IMG_8860

Siste nytt

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

HP med ny digitalpresse

I dag, 21. mars 2023 lanserer HP den nye HP Indigo 200K digitalpressen, som ifølge selskapet har en 30 prosent forbedret hastighet og skal kunne gi 45 prosent økning i produktivitet.
C0125.00_03_42_04.Still005

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx