Oppstartsselskapet Apeel Sciences i Florida har utviklet en spiselig barriere av matrester som kan femdoble holdbarheten på grønnsaker og frukt i butikkhyllene.
Ved hjelp av løv, stilker, bananskrell og andre ferske plantematerialer som er til overs etter at frukt og grønnsaker er plukket og prosessert, har Apeel Sciences utviklet en metode som gir ugjennomtrengelige, men spiselige barrierer.
Fem ganger lenger holdbarhet
Selskapet hevder at holdbarheten for bønner og bær blir fem ganger lenger med den nye metoden. Selskapet kan til og med levere klaser med bananer der hver enkelt banan blir moden på hver sin dag.
– Det tar 30 dager før blåbær som er dyrket i Chile er fremme på markedet i USA. Det betyr at de må plukkes før de er modne og transporteres nedkjølt, sier James Rogers, gründer og sjef for Apeel.
– Vi kan forandre dette.
Dersom produktet virker like bra som selskapet lover kan det gi store forandringer i grønnsaksindustrien og butikkhyllene. Det kan redusere matsvinn og bruken av sprøytemidler, og samtidig øke tilbudet av tilgjengelig frukt og grønnsaker.
En rekke potensielle hindringer
For godt til å være sant, sier du? Det stemmer dessverre, for produktene er langt fra ferdig testet på fullskala kommersielt nivå, og det foreligger en rekke potensielle hindringer. Forbrukerne kan være skeptiske til matbelegget, og dyrkerne kan synes at middelet blir for dyrt.
– De sosioøkonomiske faktorene er like viktige som teknologien i seg selv, sier Christopher B. Watkins, professor ved College of Agriculture and Life Sciences ved Cornell University i et intervju med New York Times.
Amerikanerne har større tilgang enn de noen gang på en stor variasjon av frukt året rundt. Denne overfloden kan gå utover kvaliteten, siden plantene velges for sin evne til å motstå tid og transport, ikke nødvendigvis for sin smak. Likevel råtner en stor andel av det som produseres før det blir sendt.
EdiPeel og InvisiPeel
Apeels produkter selges under merkenavnene Edipeel og Invisipeel og lages ved å presse ut all væske fra plantematerialer for å lage pellets. Deretter brukes molekyler fra disse til å kontrollere mengden vann og gasser som går inn og ut av grønnsakene. Dermed reduseres nedbrytingshastigheten.
Apeels versjon for avokado lager en barriere som effektivt lurer anthracnose, en sopp som utnytter små sprekker i skinnet på frukten når den begynner å skrumpe inn. Soppen lager stygge brune flekker og gir en lei overraskelse når avokadoen åpnes.
Edipeel holder soppen unna i 30 dager lenger enn andre virkemidler. – Den ser et annet molekyl enn den er vant til og fortsetter derfor videre, sier Rogers.
Potensialet er bredt
Invisipeel kan påføres mens avlingen fortsatt er på jordet, mens Edipeel kan påføres etter høsting ved coating på transportbåndet eller dypping i en oppløsning.
Hittil er produktene utvunnet hovedsakelig fra organiske planterester som drueskinn fra vinproduksjon og stilker fra brokkoli. Food and Drug Administration (FDA) har godkjent Eidipeel som «generelt sikkert», noe som betyr at det kan spises og selges.
Store investorer har satset penger på Apeel som har begynt salget av produktene og forhandlinger med grønnsaksselskaper som står for et salg på 6 milliarder USD. Ifølge Vijay Pande som leder Andreessen Horowitz biofond er potensialet for selskapet svært brett.
Ingen magi
I et nylig intervju med Fortune sier James Rogers at å møte befolkningsveksten i verden ikke handler om å produsere mer mat men å ta bedre vare på maten som dyrkes nå. Han forteller også at folk sier at de ikke vil spise kjemikalier.
– Det er en naiv ting å si, for mat er kjemikalier. Det vi gjør er å bruke mat til å bevare maten. Det er ingen magi, sier Rogers.