Verdens første intelligente kode- og merkesystem

Foto: Bo Wallteg
PUBLISERT: 30 mai 2023
OPPDATERT: 30 mai
Leibinger sier at dette er verdens første intelligente inkjetprinter. Foto: Bo Wallteg

Leibinger kaller sin nye IQ Jet for verdens første intelligente kode- og merkesystem. Om dette er tilfelle, må de svare for selv, men det er et interessant stykke merkeutstyr som hadde premiere på interpack nylig. Et pluss er at den er vedlikeholdsfri i fem år.

Leibingers IQ Jet vakte unektelig oppmerksomhet på interpack.

– Det er det første kode- og merkeutstyret med ekte intelligens, sa Alexander Deuchert, ansvarlig for produktutvikling.

– Med IQ Jet setter vi en ny produktstandard, det er et merkeutstyr som bare går og, med høyeste utskriftskvalitet og uten behov for vedlikehold i fem år.

IQ Jet har 4 systemer tilkoblet, IQ Print, Smart Care, Smart Efficiency og Smart. OS. Sammen gir det et system som lever opp til Industry 4.0 uten problemer.

IQ-utskrift

IQ Print-delen har for eksempel en unik lukking av skrivehodene. Når maskinen ikke går lukker de og forsegler alt helt lufttett. Dette gjør at blekket kan fortsette å sirkulere og det forhindrer at dysene tetter seg, noe som ellers er et typisk problem med denne typen inkjetprintere.

– Når du starter den opp igjen etter at den har stoppet, begynner den å skrive umiddelbart, uten behov for rengjøring. Systemet har også full kontroll over utskriftskvaliteten uavhengig av temperaturen på blekket. Perfekt viskositet legger alltid grunnlaget for perfekt trykk, sier Alexander Deuchert.

Smart.OS

Selve operatørsystemet, Smart. OS, er basert på en stor operatørskjerm som har samme funksjoner som en smarttelefon, og dermed enkel gjenkjennelse for operatøren. All produksjonsinfo vises tydelig og funksjoner som brukeren kanskje ikke trenger kan skjules for å gjøre skjermen så enkel og oversiktlig som mulig.

– Vi har også et system som er basert på farger, som gjør at en operatør på lang avstand kan se hva som skjer. Grønn farge betyr at den kjører, oransje er en slags advarsel og blå betyr pausemodus.

Alexander Deuchert til høyre, pekte blant annet på fem års vedlikeholdsfrihet. Foto: Bo Wallteg
Smart effektivitet

Ifølge Alexander Deuchert betyr Smart Efficiency å tilby det mest bærekraftige på markedet i kombinasjon med den laveste kostnaden.

– Vi effektiviserer CO2-avtrykket, ikke minst ved å ha en integrert løsemiddel-gjenvinningsfunksjon. Det kondenseres og går tilbake i systemet, noe som gir opptil femti prosent mindre forbruk og utslipp.

– Når systemet er lukket, kan ikke løsemiddel lekke ut. I drift snakker vi om 2,7 ml i timen, som er det laveste i bransjen. Det sparer både penger og miljø.

Energiforbruket er 36 watt i timen i gjennomsnitt. Dette oppnås hovedsakelig gjennom et intelligent pumpestyringssystem hvor pumpen ikke går kontinuerlig. Ifølge Leibinger betyr dette sekstifire prosent lavere energiforbruk enn for en konvensjonell printer.

– Vi har et spesielt patronsystem som er enkelt å skifte under drift. De ligner det samme systemet som finnes på stasjonære printere. Hver patron passer kun i sitt rom, så det er ingen risiko for forvirring. Endringen er enkel, men operatøren veiledes steg for steg.

– Fra du får et varsel om at det er på tide å bytte, kan du kjøre to dager til før det på alvor er på tide.

Beholderne tømmes til hundre prosent, det er ingenting igjen, noe som gjør at de kan kastes i vanlig avfall og ikke i farlig avfall som ellers er vanlig i andre tilfeller hvor det kan være rundt ti prosent blekk igjen når det er på tide å bytte.

Smart.Care

Litt ekstra oppmerksomhet økte nok behovet for vedlikehold. Leibinger sier det er mulig å kjøre fem år, eller tjue tusen timer, før det er tid for service.

– Vi har en helautomatisk oppfriskning av skrivehodene og operatøren kommer aldri i kontakt med løsemidler. Når det er tid for service, kan du gjøre det selv uten behov for øvelse eller spesialverktøy. Som operatør guides du på skjermen via interaktiv steg-for-steg informasjon.

Les mer

Ny teknikk gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksible emballasjer

Aptar CSP Technologies og ProAmpac har utviklet en teknologi som gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksibel emballasje.
proampac-and-aptar-1709018491x

Teknikknerding med Galli på Scanpacks scener

Hun er en teknologinerd. Hun er ekspertstemmen med masse energi, og latteren er aldri langt unna. Dette er nok de beste grunnene til å ikke gå glipp av Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina-Gallix

DS Smith inngår partnerskap med svenske Jonsac

DS Smith inngår avtale med svenske Jonsac. Partnerskapet innebærer et samarbeid for å akselerere overgangen fra plast- til papirposer i netthandelsmarkedet i Europa.
Assets-imagesDS-Smith-Emballage-032-2024x

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Siste nytt

Oppstart for Re3-plast: Reduce, Reuse, Recycle

Den 5. og 6. mars hadde Grønn plattform-prosjektet Re3-plast oppstart hos Nofima i Ås. Prosjektet ledes av Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima, og eies av Nortura ved Per Berg.
re3plast

Konsumentene katalysator for nye bærekraftige emballasjeløsninger

Det er oss forbrukere som driver utviklingen av ny, bærekraftig, emballasje og plastemballasje er ille ute, ifølge en undersøkelse fra Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Ny teknikk gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksible emballasjer

Aptar CSP Technologies og ProAmpac har utviklet en teknologi som gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksibel emballasje.
proampac-and-aptar-1709018491x

Lanserer mat-trau av 100% resirkulerte materialer

Klöckner Pentaplast (kp) sier de lanserer en viktig milepæl i matemballasjeindustrien og har lansert de første mattrauene bestående av hundre prosent resirkulert PET (rPET) som utelukkende kommer fra trau.
KP-trayx