Gøteborgs universitet har gjennomført en forskningsstudie på pappakrus for å finne ut om kjemikaliene i dem tross alt er bedre enn alternativet, plastkrus.
Resultatet av forskningen? Pappkrusets ubrukelige kjemikalier kan gjøre like mye skade på levende organismer hvis den havner i naturen som et plastkrus. Dette er testet på larvene til sommerfuglmyggen.
Forskerne la papp- og plastkrus i våt jord og vann i noen uker og sjekket deretter hvordan de utsondrede kjemikaliene påvirket larvene. Alle muggsopp har negativ påvirkning av veksten av mygglarver som oppholder seg i vann og jord.
Problemet med krusene er at de trenger en innvendig barriere for å tåle væske og fett, og denne er ofte laget av bioplast, som brytes ned raskere enn fossilbasert plast. Noen kjemikalier i belegget er ubrukelige og man mangler kunnskap om alt som inngår.
Forskningen er utført av Institutt for biologi og miljøvitenskap.
Også sugerør
Pappkrus brukes i økende grad som et alternativ til plast, og det samme gjelder sugerør. For eksempel kan de være laget av papir eller bambus. Forskere i Belgia har sett på disse og funnet ut at noen av dem inneholder såkalte «evige kjemikalier». De testet 39 forskjellige sugerør laget av papir, bambus, glass, rustfritt stål og plast og fant PFAS i 27 av dem, om enn i lave konsentrasjoner. PFAS er en familie av syntetiske kjemikalier som brukes for å hjelpe produktet motstå fett, vann og flekker.
Det var hovedsakelig i sugerør laget av papir og bambus at PFAS ble funnet. Kjemikaliet var til stede i 18 av 20 testede produkter. Forskerne er ikke sikre på om det ble tilsatt for å endre egenskapene eller bare kom inn i produktene «tilfeldigvis», når det gjelder bambus for eksempel fordi det ble dyrket på jord som inneholder PFAS.
Resultatene er publisert i tidsskriftet Food Additives and Contaminants.
Allerede for en del år siden advarte forskere om bambuskrus som kan frigjøre kjemikalier når du drikker varme drikker fra dem.