
Sammen med en samlet matbransje signerte Tine bransjeavtalen der de slutter seg til målene i avtalen om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.
En samlet matbransje møttes 26. september hos Klima- og miljødepartementet for å signere en erklæring der bransjen slutter seg til målene i avtalen om reduksjon av matsvinn. I tråd med FNs bærekraftsmål er målet å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.
Forplikter seg til å iverkstette tiltak
Ved å signere avtalen forplikter TINE og de andre bedriftene seg til å kartlegge og rapportere på matsvinn. De skal også gjennomføre tiltak for å redusere matsvinn i egen bedrift og samarbeide om tiltak på tvers av verdikjeden.
Matbransjen skal videre iverksette tiltak som kan bidra til at forbrukerne kaster mindre mat.
– TINE er en av Norges største matleverandører og det er flott at matbransjen står samlet bak en avtale der vi skal halvere matsvinnet innen 2030, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i TINE, Lars Galtung.
En tredjedel av all mat kastes
En tredel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet. Bare i Norge kaster en gjennomsnittlig norsk forbruker 42 kg mat som kunne vært spist hvert år. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kg per år. Anslag viser at hvis matsvinn var et land, ville det hatt verdens tredje største utslipp av klimagasser.
– Vi vet at en stor del av matsvinnet skjer hjemme hos forbrukeren og her må matbransjen legge til rette for forbrukeren slik at minst mulig mat blir kastet, sier Galtung.
Myndighetene skal rekruttere offentlige virksomheter og kommuner til arbeidet med å redusere matsvinn. Den store oppslutningen viser at matbransjen tar dette på alvor og at de ser verdien av samarbeid for å redusere matsvinn.
– Siden 2011 har vi redusert svinnet med 5,8 millioner melk blant annet ved bruk av ny teknologi og å utvikle metoder for å bruke så mye som mulig av råvaren, avslutter Galtung.