Tetra Pak har vært vertskap for «Innovasjonsdagen» i Lund i Sverige hvor ledende forskere fra store selskaper og universiteter kom for å diskutere hvordan industrien kan utnytte de nye mulighetene det internasjonale forskningsanlegget European Spallation Source (ESS) gir for å utvikle løsninger innen bærekraftige materialer.
Innovasjonsdagen arrangeres for tredje året på rad og er et initiativ fra ESS High Level Industrial Forum, som er et rådgivende organ til ESS, bestående av industriledere. Årets møte er en del av arbeidet med å involvere forskere fra universiteter og næringslivet.
– Dagen for åpningen av ESS nærmer seg, og det blir derfor stadig viktigere for oss å møte våre fremtidige brukere. Da både de vitenskapelige miljøene og også selve industrien – slik at samfunnet på best mulig måte kan dra nytte av dette forskningsanlegget i verdensklasse. ESS tilbyr unike verktøy med helt enestestående ytelse, som ved hjelp av nøytroner kan gi oss nye innsikter for å løse vår tids store utfordringer, sier Helmut Schober, generaldirektør ved ESS.
ESS forventes å stå ferdig i 2027.
Om ESS
European Spallation Source (ESS) er et flerfaglig forskningsanlegg basert på verdens mest kraftfulle nøytronkilde, som bygges i Lund i Sverige. ESS vil åpne veien for banebrytende forskningsgjennombrudd innen materialer, energi, helse og miljø, og bidra til å løse noen av vår tids store samfunnsutfordringer. Hvert år vil tusenvis av forskere fra hele verden besøke ESS for å dra nytte av anleggets unike forskningsmuligheter innen materialforskning og livsvitenskap. Sverige og Danmark er vertsnasjoner for ESS, som har 13 medlemsland fra hele Europa.
ESS er basert på verdens mest kraftfulle nøytronkilde og åpner for tverrfaglig forskning. Ved ESS vil forskere kunne studere prøver ned til atom- og molekylnivå. Ved hjelp av nøytroner – en uladet partikkel som finnes i atomkjernen – kan forskerne se ulike stoffer og på den måten forbedre forståelsen av materialer og prosesser.
– Materialforskning er avgjørende for den bærekraftige omstillingen. Tetra Pak investerer store summer i miljøtiltak i våre emballasjeløsninger. Eksempler på dette er design med fokus på resirkulering, samt forenkling av materialstrukturer for å økt bærekraft. Nøytronforskningen bidrar med nye og viktige funn, og industrien kan derfor dra stor nytte av ESS og de mulighetene anlegget gir, sier Joakim Tuvesson, som i tillegg til å være leder for material- og emballasjeløsninger i Tetra Pak, også var vertskap for møtet i Lund.
Under arrangementet fikk deltakerne blant annet høre professor Toshiya Otomo fra det japanske nøytronforskningsanlegget J-PARC fortelle om sine erfaringer fra samarbeidet med industrien i Japan. En annen av talerne på Innovasjonsdagen var professor Mene Pangalos, som er tidligere global forskningsdirektør i AstraZeneca og nyvalgt medlem av ESS High Level Industrial Forum.