Med en felles investering på cirka 3 millioner euro av Tetra Pak og selskapet Yellow Dreams, kommer et nytt gjenvinningsanlegg til å starte opp sin virksomhet i Ittervoort i Nederland i løpet av andre halvår i 2025. Anlegget kommer til å håndtere ikke-fiberkomponenter (polyAl) fra brukte drikkekartonger, hvilket øker gjenvinningskapasiteten i EU.
Anlegget får potensial å bearbeide all polyAl fra drikkekartonger som resirkuleres i Belgia og Nederland, samt en del av Tysklands volum. Med en årlig kapasitet på 20 000 tonn utfyller dette det andre hollandske anlegget med eksisterende kapasitet på 8 000 tonn ved Recon Polymers anlegg i Roosendaal. Den supplerer også den eksisterende resirkuleringsinfrastrukturen i EU, hvor drikkekartonger gjenvinner i tjue spesialiserte papirfabrikker og der polyAl for tiden bearbeides av ti anlegg.
Kinga Sieradzon, Vice President Collection & Recycling, Tetra Pak, kommenterer:
– Vi er glade for å kunngjøre dette nye anlegget, som betydelig forbedrer gjenvinningskapasiteten til brukte drikkekartonger i regionen. Ved å samarbeide med Yellow Dreams har vi muligheten til å overgå Nederland sine offisielle resirkuleringsmål.
– Dette er nok en milepæl i vår samarbeidsreise med alle interessenter på tvers av hele verdikjeden, for å drive innsamling, sortering og gjenvinning. Våre pågående investeringer, opptil førti millioner euro hvert år globalt, reflekterer vår forpliktelse til å fremme resirkulering av drikkekartong og støtte bærekraftig praksis.
Bas Gehlen, administrerende direktør i Yellow Dreams, legger til:
– Samarbeidet mellom Yellow Dreams og Tetra Pak viser ikke bare potensialet til polyAl-resirkulering, men er også et bemerkelsesverdig eksempel på verdien av samarbeid for å bygge et sirkulært system.
Tetra Pak har samarbeidet med Recon Polymers siden 2019 for å videreutvikle polyAl-resirkuleringsteknologi. Prosjektet utviklet seg til et fullverdig kommersielt anlegg i Roosendaal, Nederland som startet driften tidlig i 2021 og mottok en injeksjon på 1 million euro i 2023 i et forsøk på å øke kapasiteten til åtte tusen tonn per år, og forbedre materiell sirkularitet i Frankrike, Belgia og Nederland. Saminvesteringen med Yellow Dreams – som er basert på samme teknologi, representerer det siste steget i denne reisen.