En forsker ved KTH i Stockholm sier at nedbrytbar plast, enten den er laget av olje eller biomasse, ikke løser problemer med plastavfall på land og til havs.
– Du kan aldri bestemme hvilken skjebne en plastbit får og hvor den til slutt havner. Hvordan plasten brytes ned, avhenger av temperatur og andre faktorer i miljøet, sier Ann-Christine Albertsson, professor i polymerteknologi ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Ingen garanti for nedbrytning
Ikke engang om plasten plasseres i en kompost, kan man være sikker på at den brytes ned slik den skal, ifølge Albertsson.
De fleste fossile plastmaterialer krever lang tid for å brytes ned, og denne plasten skal derfor ikke kastes i naturen eller i andre miljøer der den ikke kan kontrolleres og omdannes til nye plastprodukter.
Det samme gjelder for nedbrytbar plast, enten det dreier seg om bioplast eller oljebasert, nedbrytbar plast. Selv om disse plastene er utviklet for å brytes relativt raskt ned i naturen, er det ingen garanti for at denne nedbrytningen skjer.
Bør få økt bevissthet på hva plast er
Dette gjelder særlig hvis omgivelsesfaktorer som lys, temperatur, fuktighet, bakterieforekomster, osv, ikke er de rette.
Ann-Christine Albertsson håper flere blir bevisste om at «plast» egentlig bare er et samlebegrep på polymere materialer som kan bestå av mange forskjellige stoffer og mange ulike egenskaper.
– Alle land må tenke gjennom hvordan de produserer og kvitter seg med plast. Å utvikle nedbrytbar plast løser ikke forsøplingsproblemet, sier hun.