Lavere merkevaresalg, overgang til grossiststyrt distribusjon og pakking i papp bidrar til lavere marginer i morselskapet, forklarer Nortura i en pressemelding.
Mens driftsinntektene økte med 2,7 prosent, gikk driftsresultatet ned med 90 millioner. Resultatet før skatt gir et underskudd på 126 millioner kroner i 1. tertial.
– Et ventet resultat, sier konsernsjefen
Dette er klart svakere enn fjoråret, som hadde et relativt sterkt 1. tertial-resultat. På grunn av sesongmessige variasjoner i etterspørsel og produksjon, er første tertial vanligvis betydelig svakere enn andre og tredje.
– Det var ventet et svakt 1. tertial som følge av at overgang til grossist styrt distribusjon i hovedsak fant sted i 2. halvår i fjor, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg.
– Det treårige forbedringsprogrammet 2018-2020 i Nortura følger planen, og flere av tiltakene må få virke noe lenger før vi ser en bedring i de økonomiske resultatene.
Overgang til papp ga økte kostnader
Nedgangen forklares med lavere marginer på salget av rødt kjøtt og økte papp- og distribusjonskostnader, som følge av overgang til grossiststyrt distribusjon. En ugunstig salgsvridning fra dagligvare- til industrimarkedet forklarer marginsvekkelsen.
Samtidig øker personal- og driftskostnader med cirka 3,9 prosent mot fjoråret. Nye datterselskap og økt aktivitet i eksisterende datterselskapene forklarer kostnadsveksten, mens kostnadsnivået i morselskapet er på nivå med fjorår.
– Vi skal redusere kostnadene, men har også ambisjoner om å styrke markedsposisjonene til merkevarene Gilde og Prior. Dette arbeidet har fullt fokus i hele organisasjonen, sier Kolberg.