– Sukkerinnholdet i brus skal ned med 19 prosent før 2020, og det skal skje gjennom innovasjon, markedsføring og salg, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
– Vi vil utvikle nye drikker med lite eller ingenting sukker, samtidig som sukkeret vil bli erstattet med søtstoffer i andre drikker, fortsetter han.
Tror på samarbeid
Han understreker at målet om sukkerreduksjon gjelder drikkevarekategorien som helhet. De store internasjonale merkene vil neppe bli endret, men bransjen vil satse tungt på de sunneste alternativene.
Løftet om sukkerreduksjon i brus og saft inngår i den intensjonsavtalen om sunnere kosthold, som 7. desember ble undertegnet av helse- og omsorgsminister Bent Høie og lederne for NHO Mat og Drikke og Virke Handel.
Avtalen omfatter både sukker, salt og mettet fett.
– Vi har stor tro på den samarbeidsmodellen helseministeren har lagt opp til, og regner med godt samspill med både handelen og myndighetene framover, sier Nome.
Verdensledende på sukkerfri brus
Norge er allerede verdensledende når det gjelder sukkerfri brus. I 1998 var 80 prosent av brusen vi drakk tilsatt sukker. Nå er andelen nede i 57 prosent, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Intensjonsavtalen mellom helseministeren, produsentene og handelen har som mål at befolkningens inntak av tilsatt sukker er redusert med minst 12,5 prosent innen utgangen av 2021.
De siste årene har det vært sterk nedgang i sukkerforbruket, særlig fordi mange har gått over til lettbrus. I dag stammer om lag 15 prosent av det sukkeret vi får i oss fra brus.
– Vi har allerede kommet langt og vi vil enda lenger, men det sier seg selv at brusprodusentene ikke kan nå målet alene. Men kanskje kan vi inspirere andre til å sette seg like ambisiøse mål, sier Nome.