
Da forskere, bedrifter og politikere møttes på EAT Stockholm Food Forum 2018 i forrige uke, ble de enige om at storskala matproduksjon er bærekraftig.
Det ble konstatert at det er viktig å utvikle småskala matproduksjon, men også storskala næringsmiddelindustri må prioriteres. Utfordringene vi står overfor er så store at vi ikke kan utelate noen deler av industrien.
Det kreves endringer i nåværende systemer
– Derimot er det tydelig at det kreves endringer i nåværende systemer, og at disse må være raske og radikale. Vi må bruke forskning av høy kvalitet for å tørre utfordre gamle sannheter og skape nye partnerskap som fører oss i en mer bærekraftig retning, skriver Findus i pressemelding.
Allerede i dag tilbyr maten produsert i storskala gode muligheter for bærekraftige matssystemer, som også kan levere næringsrik mat til en voksende befolkning. Ved å produsere og pakke maten på rett måte, kan produkter som i fersk tilstand har kort holdbarhet, omvandles til produkter som varer lenger med bevart næringsinnhold.
Storskala matproduksjonen har dessverre lenge hatt dårlig rykte, og blant annet blitt synonymt med usunn mat som kan føre til helseproblemer ved for stort inntak.
Frossenmat er gunstig
– Da er det spesielt slående å høre representanter fra WWF si at «Frossen mat er fantastisk fra et miljømessig og næringsmessig synspunkt. Frosne grønnsaker er billige, alltid sesongbaserte og genererer lite matavfall – det er den ultimate bearbeidede maten», skriver Findus.
Frossematprodusenten har følge råd for å oppnå raske og radikale forandringer:
– Regjeringer og organisasjoner må fokusere på effektive kampanjer for sunne, bærekraftige dietter.
– Regjeringer må stimulere bedrifter til å produsere næringsrike og sunne matvarer.
– Bedrifter må vurdere lengre perioder enn deres neste kvartalsrapport.