
Gjennomsnittsnordmannen kaster 12 brød i året. Det ønsker KIWI å gjøre noe med ved å lansere brødserien «Vårt minste brød».
– «Vårt minste brød» er en produktserie med brød på 450-500 gram. Våre andre brød ligger på rundt 750 gram. Vi er overbevist om at mindre størrelse på brødene vil bidra til mindre matkasting, forteller KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.
– For mye produkt i emballasjen
I ForMat-rapporten «Matsvinn i Norge 2014» svarte 16 prosent av de spurte at de hadde kastet brød det siste året.
11,8 prosent sier at de kaster brød fordi det er for mye produkt i emballasjen, mens 35 prosent sier at de kaster fordi bakervarene har gått ut på dato.
– Vi vet at kundene våre ønsker å kaste mindre mat, og da er det vår jobb å legge til rette for det, blant annet gjennom å tilby mindre brød, sier Bjørkøy.
Små husholdninger etterspør små brød
Nåtidens husholdninger er ikke som de pleide å være. I 1946 var gjennomsnittshusholdningen, ifølge Statistisk sentralbyrå, på nesten 3,5 personer.
I dag har gjennomsnittshusholdning 2,1 personer. Samtidig har vi langt flere enpersonshusholdninger enn før – faktisk består fire av ti norske husholdninger av én person.
– Mange av oss vil gjerne spise ferskt brød hver dag. Da er det fort gjort å kaste halve brød og heller kjøpe et nytt. Kjøper man brød i serien «Vårt minste brød» reduserer man kasting, men kan likevel spise ferskt brød hver dag, sier KIWI-sjefen.
Vanskelig å finne gode rutiner
– Vi vet at mange synes det er vanskelig å finne gode rutiner for å unngå å kaste brød hjemme, og dette er et bra tiltak for å møte forbrukernes behov for mindre brødstørrelser, sier Anne Marie Schrøder i Matvett, matbransjens satsning for å forebygge og redusere matsvinn.