Skanem Group gjør comeback i det europeiske emballasjemarkedet

PUBLISERT: 9 oktober 2023
OPPDATERT: 9 oktober
Fra venstre til høyre: Maryne Lemvik, Ole Kristian Rugland, Ole Rugland, Jan-Atle Ellingsen. Foto: Truls Løtvedt.

Skanem AS kjøper 100% av aksjene i emballasjeprodusentene Bergen Plastics AS og Heger AS.

Stavangerbaserte Skanem har produsert emballasje og etiketter i over 100 år, men har de siste årene vært dedikert til etikettproduksjon i Europa, Asia og Afrika. I 2021 solgte Skanem sine virksomheter i Europa og Thailand, og beholdt sin tilstedeværelse i India og Øst-Afrika.

Første steg i oppkjøpsstrategi

I 2022 kunngjorde konsernet sin strategi om å investere i det europeiske markedet igjen, denne gangen innen bærekraftig emballasje. Oppkjøpet av Bergen Plastics AS og Heger AS er dermed første steg i Skanems oppkjøpsstrategi for å tre inn i det europeiske emballasjemarkedet igjen.
– Skanems strategi er å ta en aktiv rolle innen bærekraftig emballasje, sier Ole Rugland, arbeidende styreformann i Skanem konsernet.

– Vi er derfor svært glade for å ha funnet to veletablerte og lønnsomme emballasjeprodusenter i Norge. De har vist seg konkurransedyktige både i og utenfor Norge takket være en dyktig arbeidsstyrke, en «hands-on» ledelse og en moderne og effektiv produksjon, mener Rugland.

Bergen Plastics AS, lokalisert i Bergen, har en portefølje av plastemballasje, alt fra beger, lokk og korker, og betjener primært markedet for vaskemiddel- og næringsmiddelindustri.

Heger AS, lokalisert på Rjukan, tilbyr en komplett portefølje av laboratorier forbruksvarer til sykehus, næringsmiddelindustri og universiteter. De produserer også laminattuber for næringsmiddel og personlig pleie.

Begge selskap har en imponerende historikk med å levere til de mest kravstore kundene i markedet.

Jan-Atle Ellingsen, Maryne Lemvik og Ole Rugland studerer emballasjeeksempler.
Flere vekstmuligheter

Etter hvert som nye emballasjeforskrifter og krav trer i kraft, øker behovet for innovasjon og bærekraft. Valg av riktig materiale basert på produktets bruk og livssyklus vil også være avgjørende. Skanem ser dette som en mulighet til å utgjøre en reell forskjell.

– Både Bergen Plastics og Heger har flere vekstmuligheter gjennom utvikling av nye produkter og nye kunder, legger Skanems CEO, Maryne Lemvik til.

– Nøkkelen vil være å gå målrettet etter behov der plast er den eneste eller beste løsningen. Vi ser også muligheten til å gjøre en forskjell ved å gjøre plastemballasje mer bærekraftig, sier Lemvik.

Det familieeide selskapet Bergen Plastics AS ledes i dag av administrerende direktør Jan-Atle Ellingsen. Datterselskapet Heger AS ledes av administrerende direktør Tom Mårtensson. Den nåværende ledelsen av de to selskapene vil fortsette under eierskap av Skanem.

– Skanem har bred erfaring fra emballasjebransjen og en historie med å tilpasse seg markedstrender, sier Jan-Atle Ellingsen, administrerende direktør i Bergen Plastics og nåværende medeier.

– Det er spennende at Skanem har valgt å fortsette denne reisen med Bergen Plastics og Heger om bord. Jeg er sikker på at Skanems ambisjon og langsiktige satsing vil komme våre ansatte og kunder til gode, avslutter Ellingsen

Oppkjøpet forventes gjennomført i fjerde kvartal 2023. Oaklins Norway AS har vært Skanems rådgiver i transaksjonen.

Skanem konsern

Skanem Group ble grunnlagt i 1905 og er et internasjonalt etikett- og emballasjekonsern. De har virksomhet i Afrika og India, hvor hele porteføljen av produktdekorasjon leveres til flere markedssegmenter, for eksempel drikke, personlig pleie, mat, vaskemidler, legemidler og industri. Konsernet har hovedkontor i Stavanger, ca. 400 ansatte og omsatte for 336 millioner kroner i 2022.

Bergen Plastics AS

Bergen Plastics ble stiftet i 1947 og tilbyr high-end emballasjeløsninger basert på plastemballasje. De er markedsleder i Europa innen emballasje med barnesikring. De produserer også mat og teknisk emballasje. Det aller meste av salget eksporteres til Vest- og Sør-Europa. Selskapet holder til i Bergen, har 37 ansatte og omsatte for 209 millioner kroner i 2022.

Heger AS

Heger ble grunnlagt i 1947 og har en sterk posisjon innen forbruksartikler for laboratorier innen sykehus, næringsmiddelindustri, universiteter og andre forskningsfasiliteter. I tillegg produserer og selger de laminattuber. Deres viktigste geografiske markeder er Skandinavia og Vest-Europa. Selskapet holder til på Rjukan, har 17 ansatte og omsatte for 35 millioner kroner i 2022. På sekstitallet var det Heger Plastics, den gang lokalisert i Oslo, som presset grammofonplater fra plateselskapet EMI for det norske markedet, deriblant alle Beatlesplatene!

Heger har en fortid som platepresseri.

Les mer

Skogsindustriene kommenterer på EU-kommisjonens forslag om rammeverk for skogsovervåking

Den svenske interesseforeningen Skogsindustriene hilser ambisjonen velkommen med forslaget som EU-kommisjonen la fram 23. november om overvåking av unionens skoger. Men….
skogx

Problemer for Xeikon som omorganiserer for å sikre fremtiden

Xeikon skal omorganisere driften "for å tilpasse seg den nåværende virkeligheten"
Xeikonx

EU-regler får konsekvenser for det norske plastmarkedet

Femten nye EU-standarder for plastholdig emballasje kommer sannsynligvis til implementeres også av det norske lovverket. Men det er et vindu åpent for at aktører på det norske markedet kan komme med innspill.
plastmarkedet

Buchs starter ny etikettproduksjon i Danmark

Det er litt oppsiktsvekkende å starte et nytt etikettrykkeri i Danmarks etikettby nummer 1, Randers, men nå etablerer selskapet Buchs-produksjon i byen.
buchs_01x

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx