Skanem Group gjør comeback i det europeiske emballasjemarkedet

PUBLISERT: 9 oktober 2023
OPPDATERT: 9 oktober
Fra venstre til høyre: Maryne Lemvik, Ole Kristian Rugland, Ole Rugland, Jan-Atle Ellingsen. Foto: Truls Løtvedt.

Skanem AS kjøper 100% av aksjene i emballasjeprodusentene Bergen Plastics AS og Heger AS.

Stavangerbaserte Skanem har produsert emballasje og etiketter i over 100 år, men har de siste årene vært dedikert til etikettproduksjon i Europa, Asia og Afrika. I 2021 solgte Skanem sine virksomheter i Europa og Thailand, og beholdt sin tilstedeværelse i India og Øst-Afrika.

Første steg i oppkjøpsstrategi

I 2022 kunngjorde konsernet sin strategi om å investere i det europeiske markedet igjen, denne gangen innen bærekraftig emballasje. Oppkjøpet av Bergen Plastics AS og Heger AS er dermed første steg i Skanems oppkjøpsstrategi for å tre inn i det europeiske emballasjemarkedet igjen.
– Skanems strategi er å ta en aktiv rolle innen bærekraftig emballasje, sier Ole Rugland, arbeidende styreformann i Skanem konsernet.

– Vi er derfor svært glade for å ha funnet to veletablerte og lønnsomme emballasjeprodusenter i Norge. De har vist seg konkurransedyktige både i og utenfor Norge takket være en dyktig arbeidsstyrke, en «hands-on» ledelse og en moderne og effektiv produksjon, mener Rugland.

Bergen Plastics AS, lokalisert i Bergen, har en portefølje av plastemballasje, alt fra beger, lokk og korker, og betjener primært markedet for vaskemiddel- og næringsmiddelindustri.

Heger AS, lokalisert på Rjukan, tilbyr en komplett portefølje av laboratorier forbruksvarer til sykehus, næringsmiddelindustri og universiteter. De produserer også laminattuber for næringsmiddel og personlig pleie.

Begge selskap har en imponerende historikk med å levere til de mest kravstore kundene i markedet.

Jan-Atle Ellingsen, Maryne Lemvik og Ole Rugland studerer emballasjeeksempler.
Flere vekstmuligheter

Etter hvert som nye emballasjeforskrifter og krav trer i kraft, øker behovet for innovasjon og bærekraft. Valg av riktig materiale basert på produktets bruk og livssyklus vil også være avgjørende. Skanem ser dette som en mulighet til å utgjøre en reell forskjell.

– Både Bergen Plastics og Heger har flere vekstmuligheter gjennom utvikling av nye produkter og nye kunder, legger Skanems CEO, Maryne Lemvik til.

– Nøkkelen vil være å gå målrettet etter behov der plast er den eneste eller beste løsningen. Vi ser også muligheten til å gjøre en forskjell ved å gjøre plastemballasje mer bærekraftig, sier Lemvik.

Det familieeide selskapet Bergen Plastics AS ledes i dag av administrerende direktør Jan-Atle Ellingsen. Datterselskapet Heger AS ledes av administrerende direktør Tom Mårtensson. Den nåværende ledelsen av de to selskapene vil fortsette under eierskap av Skanem.

– Skanem har bred erfaring fra emballasjebransjen og en historie med å tilpasse seg markedstrender, sier Jan-Atle Ellingsen, administrerende direktør i Bergen Plastics og nåværende medeier.

– Det er spennende at Skanem har valgt å fortsette denne reisen med Bergen Plastics og Heger om bord. Jeg er sikker på at Skanems ambisjon og langsiktige satsing vil komme våre ansatte og kunder til gode, avslutter Ellingsen

Oppkjøpet forventes gjennomført i fjerde kvartal 2023. Oaklins Norway AS har vært Skanems rådgiver i transaksjonen.

Skanem konsern

Skanem Group ble grunnlagt i 1905 og er et internasjonalt etikett- og emballasjekonsern. De har virksomhet i Afrika og India, hvor hele porteføljen av produktdekorasjon leveres til flere markedssegmenter, for eksempel drikke, personlig pleie, mat, vaskemidler, legemidler og industri. Konsernet har hovedkontor i Stavanger, ca. 400 ansatte og omsatte for 336 millioner kroner i 2022.

Bergen Plastics AS

Bergen Plastics ble stiftet i 1947 og tilbyr high-end emballasjeløsninger basert på plastemballasje. De er markedsleder i Europa innen emballasje med barnesikring. De produserer også mat og teknisk emballasje. Det aller meste av salget eksporteres til Vest- og Sør-Europa. Selskapet holder til i Bergen, har 37 ansatte og omsatte for 209 millioner kroner i 2022.

Heger AS

Heger ble grunnlagt i 1947 og har en sterk posisjon innen forbruksartikler for laboratorier innen sykehus, næringsmiddelindustri, universiteter og andre forskningsfasiliteter. I tillegg produserer og selger de laminattuber. Deres viktigste geografiske markeder er Skandinavia og Vest-Europa. Selskapet holder til på Rjukan, har 17 ansatte og omsatte for 35 millioner kroner i 2022. På sekstitallet var det Heger Plastics, den gang lokalisert i Oslo, som presset grammofonplater fra plateselskapet EMI for det norske markedet, deriblant alle Beatlesplatene!

Heger har en fortid som platepresseri.

Les mer

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx

Konica Minolta og Fujifilm utforsker en strategisk allianse?

Konica Minolta og Fujifilm Business Innovation Corp. kunngjør at de har signert et avtalememorandum om å utforske mulighetene for en strategisk allianse i segmentene multifunksjonsprinter (MFP), kontorprinter og produksjonsprinter.
fuji-konica

Metsä Board moderniserer Simpele kartongbruk

Metsä Board har tatt en investeringsbeslutning om å fornye den falskartongmaskinen i Simpele i Finland, noe som vil forbedre kvaliteten på falskartong og øke produksjonseffektiviteten.
Metsa-Board-Simpele_winterx

Siste nytt

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx