
Returkartonglotteriet er Norges største gratislotteri. Lotteriet drives av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong og har vært i sving siden 1997.
Lotteriet går ut på at man bretter sammen husholdningens kartonger, det være seg melkekartonger eller andre drikkevarer i alle størrelser, også kartonger som har inneholdt bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler. Så skriver man sitt eget eller andres navn og telefonnummer på kartongen og kildesorterer som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir..
Når kartongene kommer inn inngår de i et lotteri hvor det trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal. De lokale vinnerne går videre til de kvartalsvise nasjonale trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.
Vinnerfakta 2024
Selv om 7 av 10 nordmenn kjenner til Returkartonglotteriet, er det fortsatt bare 2 av 10 som pleier å delta. Det er likevel mange flere enn i fjor.
Sammenlagt var det Innlandet og Vestland som var de heldigste fylkene. Med sine 15 vinnere topper de vinneroversikten sammen Akershus (13). Blant kommunene med flest vinnere hadde Ringerike, Voss og Bergen alle tre vinnere hver.
Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år.
De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk alle til kvinner, i Elverum, Rana, Drammen og Fitjar.
Det ble delt ut premier på 10.000 kroner til fem barnehager: Harstad, Ringerike, Nord-Aurdal, Giske og Vefsn.
Sju skoler vant 10.000 kroner: Farsund, Ulsteinvik, Kongsberg, Søndre Land, Stjørdal og to i Indre Østfold.
Et leirsted i Flekkefjord var også blant vinnerne. Av enkeltpersoner var det 66 kvinner og 41 menn som vant premier.
Selv om deltakelsen i Returkartonglotteriet er lav, har både kjennskapen og deltakelsen økt det siste året, spesielt blant unge.
– Vi oppfordrer alle til å delta, men det er spesielt gledelig at flere unge har begynt å skrive navn og nummer på drikkekartongen, før de kildesorterer den, sier Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge. Han er lotterisjef, og har ansvar for trekningene som gjennomføres fire ganger i året.

I en undersøkelse Kantar har gjennomført for Grønt Punkt Norge, svarer 74 prosent at de kjenner til Returkartonglotteriet. En økning på syv prosentpoeng fra året før. Samtidig er det bare 24 prosent av disse som sier de deltar ofte eller alltid. Det er likevel en kraftig økning på åtte prosentpoeng.
– Returkartonglotteriet er et motivasjonslotteri. Ved å kildesortere kartongen sørger du for at papirfibrene kan brukes igjen og igjen, noe som burde være en motivasjon i seg selv. Men ved å skrive navn og nummer på kartongen før du putter den i papp- og papirinnsamlingen, så kan du i tillegg til å spare miljøet for unødvendig ressursbruk og tjene litt ekstra penger, sier Moen.
Tall fra undersøkelsen
74 % kjenner til Returkartonglotteriet. En økning på 7 prosentpoeng fra året før.
Flere kvinner (78 %) enn menn (70 %) kjenner til lotteriet
24 % deltar ofte eller stort sett alltid. En økning på 8 prosentpoeng fra året før.
Flere kvinner (26 %) enn menn (21 %) deltar
12 % deltar en gang iblant
18 % deltar sjelden
46 % deltar aldri
Om Grønt Punkt Norge
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen – det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.