
– Nå vet vi til enhver tid innholdet i pallene og kartongene slik at vi unngår feilforsendelser. Det har effektivisert lagerfunksjonene, sier ordre- og IKT-sjef Trond Andreassen i selskapet.
Pakkseddel nivå 4 er levert av Lexit Group Norway som er ledende på dette området og har ferdige løsninger som raskt kan implementeres mot et hvilket som helst ERP-system i markedet.
Har redusert feilsendinger og styrket kontrollrutinene
Vinhuset benytter økonomi- og lagersystemet Visma Global som kommuniserer med pakkseddel nivå 4 fra Lexit.
– Vi har automatisert de fleste operasjoner i pakk og sammenstilling. Vi holder nå på å implementere dette i varemottaket. Det har redusert feilsendinger og styrket kontrollrutinene, forteller Andreassen.
Han mener det er vanskelig å anslå hvor mye Vinhuset har spart i kroner og øre med pakkseddel nivå 4.
– Vi har hatt en sterk omsetningsvekst og økning i antall ansatte. Lexit har med sitt utstyr bidratt til bedre lagerkontroll.
Milliardbutikk
Samme år som Vinhuset ble oppkjøpt av NorgesGruppen/Asko begynte Andreassen i stillingen som ordre- og IKT-sjef. Han forteller at selskapet har spesialisert seg på salg av vin, sprit og øl til utesteder over hele landet som har skjenkebevilling.
– I 2010 omsatte vi for cirka 350 millioner kroner, mens vi for 2017 har budsjettert med 1 milliard i omsetning. Er vi heldige, kan vi muligens nå dette allerede i år.
– Med Asko på laget har vi nesten tredoblet omsetningen siden 2010. Det lover godt for fremtiden, understreker han.
Standarder
Norsk dagligvarebransje har utviklet standarder for merking og elektronisk informasjonsutveksling. Hensikten er å oppnå effektiv vareflyt fra produsent og frem til forbruker med sporbarhet gjennom hele verdikjeden.
Kjernen i dette konseptet er merking av hver enkelt pall og kartong med en unik Serial Shipping Container Code – SSCC-kode.
Koden er hovednøkkelen i den elektroniske pakkseddelen og kobles til informasjonen på linjenivå om hvilke kartonger pallen består av og innholdet i hver enkelt kartong, med hensyn til GTIN, batchnummer og best-før-dato.
Dette muliggjør sporbarhet ned på minste lastbærernivå.