Fiskefabrikken inneholder blant annet palletering og pakkelinje og vil sette en ny standard for automatiserte fiskefabrikker om bord i skip.
Det hevder OptimarStette i en pressemelding på sine egne nettsider.
Komplett fiskefabrikk
Selskapet skal leverer en komplett fiskefabrikk på en 80 meter lang tråler til et amerikansk selskap. For Optimarstette er dette en av de største leveransene i historien. Tråleren vil ha en kapasitet på 150 tonn og skal leveres i 2018.
Fabrikken inneholder automatisk utstyr som frysere, frysehotell for fisk, palleteringsanlegg, pakkelinje, vareheis, batchvekt og en nyutviklet avhodingsmaskin.
– Den automatiserte fabrikken er ekstremt effektiv og reduserer behovet for manuelle operasjoner til et minimum, skriver selskapet.
Leverte første fabrikk i 1978
OptimarStette installerte sin første fabrikk i tråleren John Longva for snart 40 år siden (1978). Fabrikkene utvikles i samarbeid med rederier og mannskap, slik at skipsdesigneren kan konstruere båten rundt fabrikken.
– Vi er svært stolte over å ha vært med på å forandre en hel global fiskeindustri, sier administrerende direktør i OptimarStette, Asbjørn Solevågseide i en artikkel på nettsiden.
Tidligere var industrien fullstendig avhengig av manuell arbeidskraft. Nå fremstår fiskeindustrien som strømlinjeformet, effektiv, automatisert, og konkurransedyktig.
Rasjonalisering av manuelle prosesser
OptimarStettes teknologi handler i korte trekk om å rasjonalisere bort manuelle prosesser, og med det gjøre prosessene mer lønnsomme for kunden.
Automatisering og avanserte styrings- og rapporteringssystemer gjør det mulig å følge fisken fra den dras om bord i båten, landes på kaia, til den stables ferdig plastpakket med strekkode for sporbarhet. I tillegg står effektiv hygienekontroll sentralt.
– Utstyret må utformes slik at det forenkler renhold og bakteriekontroll. Industrien bruker mye tid og store summer på renhold, og stiller langt strengere krav til leverandørene enn før, forteller Solevågseide.
Rigges for vekst
OptimarStette rigges for det store vekstpotensialet i sjømatnæringen i årene fremover.
– Når det gjelder villfanget fisk har vi tro på at både norske og utenlandske rederier vil fornye fabrikkene sine ytterligere ved hjelp av automatisering. Men det virkelig store ligger i en bærekraftig oppdrettsnæring, sier Solevågseide.
Han mener det vil være avgjørende å ha kapasitet og muskler til å stadig utvikle nye løsninger om en skal hevde seg i konkurransen om fremtidige oppdrag for sjømatnæringene.
– Våre kunder slår seg sammen i større enheter, og vi ser stadig flere innen leverandørindustrien som gjør det samme. Det er naturlig at vi følger opp for å kunne tilfredsstille kundenes behov.
.