Om to år krever EU bevis for miljøpåstander

PUBLISERT: 24 januar 2024
OPPDATERT: 24 januar
Foto: Brian Yurasits / Unsplash

Uttrykk som «klimanøytral» eller «klimapositiv» basert på kompensasjonsbegrunnelse vil bli forbudt i EU innen 2026 som en del av en gjennomgang av falske miljøpåstander.

Det er klart etter at medlemmene av Europaparlamentet (MEPs), stemte og bestemte seg for å forby begreper som miljøvennlig, naturlig, biologisk nedbrytbart, klimanøytralt eller øko uten bevis. Den forbyr også fullstendig bruk av karbonoffset-beregninger for å dokumentere påstandene.

I henhold til det nye direktivet vil bare bærekraftsmerker som bruker godkjente sertifiseringssystemer tillates. Det kommer midt i utbredt bekymring for miljøpåvirkningen av karbon-kompensasjonsordninger, som ofte har blitt brukt til å rettferdiggjøre merking av produkter som «karbonnøytrale», eller antyde at forbrukere kan fly, kjøpe nye klær eller spise bestemte matvarer uten å forverre klimakrisen.

– Denne nye lovgivningen setter en stopper for villedende reklame for antatt miljøvennlige produkter og gjør dermed forbrukere i stand til å ta bærekraftige valg, sier Anna Cavazzini, den grønne MEP og leder av komiteen for det indre marked og forbrukerbeskyttelse, til avisen The Guardian .

– Jeg er spesielt glad for at påstander som «klimanøytral» eller «klimapositiv», som er basert på CO2-kompensasjon, er fullstendig utestengt fra det indre markedet. Investeringer fra selskaper i klimavernprosjekter er velkomne, og selvfølgelig kan de fortsatt kommuniseres, sa hun.

– Det skal imidlertid ikke lenger se ut til at det å plante trær i regnskogen gjør industriell produksjon av bil, organisering av fotball-VM eller produksjon av kosmetikk klimanøytral. Denne svindelen er nå en saga blott. Dette er en stor suksess for miljøet, klimaet og forbrukerne.

Direktivet kommer etter måneder med forhandlinger om hvordan miljøpåstander skal reguleres i EU, med en avtale som ble oppnådd i september som nå er godkjent av lovgivere. Medlemslandene har nå to år på seg til å innføre de nye reglene.

Les mer

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

Mikrobølger et alternativ ved plastgjenvinning

Når det gjelder resirkulering av plastemballasje, er alternativene mekanisk eller kjemisk resirkulering. På Drupa ble det presentert en annen metode, et alternativ til kjemisk resirkulering, hvor mikrobølger gjør jobben.
Florian-Turkx

Svensk rapport viser minsket miljøpåvirkning fra bryggerienes emballasjer

Svenske bryggerier fortsetter å redusere sitt klimaavtrykk i nesten alle typer emballasje. Det viser siste livssyklusanalyse (LCA) av drikkevareemballasje fra bransjeforeningen Sveriges Bryggerier.
sveriges-bryggerierx

KI gir Amazon mer effektive emballasjer

Amazon har utviklet et kunstig intelligens (KI) system kalt Package Decision Engine, som endrer måten produkter pakkes og leveres på over hele verden. Systemet reduserer skader på transporterte produkter og forbruk av emballasjemateriale.
amazonx

Siste nytt

Du går vel ikke glipp av Packnorth Award 2024?

Bidragene til Packnews Award kommer nå inn til Packnews tett i tett. Det er fjerde gang konkurransen arrangeres og i år er prisutdelingen tilbake på Scanpack. Årets konkurranse byr på nyheter.
PNA-head-240627x

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

RK Grafisk først i Norden med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter for etterbehandling med dellakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Avtalen ble gjort på Drupa og installasjonen vil være den første i Norden.
KM-RK-Grafisk