Nye EU-regler et tilbakeskritt for norsk flaskegjenvinning

PUBLISERT: 6 februar 2024
OPPDATERT: 6 februar
Bilde: Pixabay

EU jobber med nye regler for emballasje. Forslagene inneholder krav om ombruk av flaskeemballasje, altså at brukte tomflasker samles inn, rengjøres og brukes som flasker igjen. Det Norge drev med i stor stil tidligere. Det har ikke vært utbredt med panting i Europa.

I Norge har vi jo avviklet det meste av glassflasker når det gjelder brus, de glassflaskene som er igjen (for det meste på alkoholholdige drikkevarer) blir samlet inn i egne containere for å smeltes om og bli til andre produkter. Det samme med plastflaskene, de pantes, smeltes og blir til andre produkter. Av den grunn har vi byttet ut den tykke plasten som brusen var i tidligere, og erstattet den med tynnere, resirkulerbar plast.

Dette er en langt med miljøvennlig og bærekraftig løsning enn det forslaget som nå kommer fra EU går ut på. Det norske systemet sparte lagringsplass, transport, strømforbruk og vann.

Så langt har de færreste landene i Europa kommet, men nå jobbes det med nye regler. Det er bare at de nye reglene tilsvarer det gamle norske systemet, det vi har beveget oss videre fra.

– Vi har utviklet verdens trolig beste pantesystem, så dette vil være katastrofe for Norge, sier Lene Westgaard-Halle, næringspolitisk talsperson i Høyre til næringslivsavisen E24.

– Vi har et nytt og bedre system med mye høyere returandel enn andre EU-land. EUs intensjon er prisverdig, men å innføre det i Norge vil være ganske krise, sier Høyre-politikeren.

Norske miljømyndigheter «har på generelt grunnlag» støttet EU-kommisjonens forslag til ny emballasjeforordning. Kun ett av tre involverte EU-organer har tatt til orde for at land med velfungerende panteordninger kan få unntak.

Les mer

Tidsgrensene fremskyves i US Plastics Pact

Vi har tidligere snakket om problemene mange store varemerkeeiere har med å levere på løfter om å redusere bruken av plastemballasje, bruke mer resirkulerte materialer og utforme dem riktig. I mange tilfeller har målåret vært 2025, og de fleste når det ikke. Den amerikanske plastpakten "US Plastics Pact" er et eksempel hvor målene nå skyves frem i tid.
dreamstime_m_21631432

Woola vil erstatte plastemballasje med ullrester

Emballasjeselskapet Woola ble grunnlagt i 2020 av Anna-Liisa Palatu, Jevgeni Širai og Katrin Kabun. Gründerne drev opprinnelig et netthandelsselskap og måtte så fra orkesterplass være vitne til mangelen på gjenbrukbar emballasje og de store bærekraftsproblemene som forekommer i emballasjeindustrien. Dette åpnet øynene deres for saueull som et bærekraftig alternativ til plast.
Pressbild_Woola-forpackningsmaterial

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Tetra Pak tilbyr sine kunder billigere emballasje og lavere utslipp

I sine 52 fabrikker på verdensbasis produserer Tetra Pak mer enn 180 milliarder kartonger i året. I forbindelse med strengere EU-krav til emballasje ønsker Tetra Pak å være i forkant av utviklingen når de nå lanserer en storsatsing for å redusere utslipp og ressursbruk i produksjonen.
Our_Factory_Sustainable_Solutions_Leadership_Team

Siste nytt

Sceneprogrammet for Scanpack 2024 er her!

Sceneprogrammet for Scanpack, Skandinavias største emballasjemesse, som finner sted på Svenska Mässan i Gøteborg 22. – 25. oktober, slippes nå. I tillegg til utstillingen med 400 utstillere vil de besøkende få tilbud om et omfattende sceneprogram med nærmere 100 programpunkter.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Tidsgrensene fremskyves i US Plastics Pact

Vi har tidligere snakket om problemene mange store varemerkeeiere har med å levere på løfter om å redusere bruken av plastemballasje, bruke mer resirkulerte materialer og utforme dem riktig. I mange tilfeller har målåret vært 2025, og de fleste når det ikke. Den amerikanske plastpakten "US Plastics Pact" er et eksempel hvor målene nå skyves frem i tid.
dreamstime_m_21631432

EFI tenker utenfor boksen – lanserer unikt system for esketrykk

På Drupa presenterte EFI en løsning sammen med Packsize for personalisert fullfargetrykk på bølgepappemballasje.
EFI-3-1024x683

Drupa 2024 lokket til seg betydelig færre besøkende enn forventat

Da Drupa åpnet dørene for noen uker siden, var det åtte år siden sist messen ble arrangert. En pandemi kom i mellom. Nå foreligger besøkstallene og de var absolutt en skuffelse for Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance