Ifølge fiskeriminister Per Sandberg, vil den norske standarden for merking av fiskekasser bli mal for CEN-standarden som vil gjelde i hele EU.
Per Sandberg fortalte dette da han åpnet Forskningsrådets Trygg Mat-konferansen 7. april.
Unikt samarbeid i Norge
Få ting opptar folk så mye som mattrygghet, og Sandberg mener at vi har et unikt samarbeid mellom næring, myndigheter og forskning for å sikre omdømmet for trygg mat i Norge.
– Standarden for merking av fiskekasser er for eksempel utarbeidet av norske aktører i samarbeid med Standard Norge og støtte fra NIFES.
– CEN har nå besluttet å lage en europeisk standard med utgangspunkt i den norske standarden, sa fiskeriminister Per Sandberg på konferansen.
Verdensledende på marin forskning
Han slo også fast at Norge er verdensledende på marin forskning gjennom forskningssamarbeid med 20 land i Europa.
– I tillegg til at maten er trygg må vi formidle til forbrukerne at den er trygg. Jeg oppfordrer næringen til å ta et ansvar for dette. Det er for eksempel mang myter om oppdrettslaks.
– Senest i forrige uke var det et oppslag om at norsk oppdrettslaks er full av antibiotika. Det stemmer ikke, det er nesten fraværende, sa Sandberg.
EFSA fortalte om risikohåndtering
Bernhard Url i EFSA, EUs organ for matsikkerhet, sa at det er tre ting som gir den mye hodebry:
* Ubegrenset konkurranse om industrielle innovasjoner
* Global forflytning av mat og varer gir global forflytning av risiko
* Sporbarhet i forsyningskjeden – økende kompleksitet
– Risikohåndtering bygger på ekspertise, bevis og metoder. Men å ha en klar visjon om mattrygghet om 50 år, betyr sannsynligvis at man er psykotisk, spøkte Bernhard Url.
Forbereder seg på fremtiden
Han forklarte at for å kontrollere et kompleks system, må man bygge den samme kompleksiteten inn i kontrollsystemet.
– Vi vil trenge mer innovasjon, åpenhet og samarbeid. Vi må bygge vitenskap inn i samfunnet og bygge opp tillit til vitenskap. Folk må engasjeres i vitenskapelig prosesser.
– Vi må få med oss ekspertise som i dag ikke vil jobbe med oss. Vi trenger innovasjon i metodikk. Vi må stole på andre og organisere kunnskap vi ikke har. Det er meningsløst å planlegge for fremtiden, for vi vet ikke hva som skjer. Men vi kan forberede oss for fremtiden, sa Url.