I en internasjonal undersøkelse som Norges sjømatråd står bak, kommer det frem at 60 prosent av forbrukerne helst unngår å kjøpe fisk som er innpakket i plast.
15 000 forbrukere i 15 land ble spurt, noe som både ga resultater generelt og på land-til-land basis.
7 av 10 respondenter sier at de synes det er viktig at sjømat er pakket inn i resirkulerbar emballasje, mens 60 prosent syntes det var vanskelig å fastslå hvorvidt emballasjen er gjenvinnbar plast eller engangsplast.
“I løpet av de siste tiårene har vi raskt tilpasset oss å leve en bruk-og-kast livsstil. Men klimaendringer og problemer med plastavfall har heldigvis havnet på toppen av verdensledernes agendaer,” sier forbrukeranalytiker Lars Moksness i Norges sjømatråd. “Forbrukere erkjenner hvilken innvirkning deres daglige liv har på planeten – noe som i økende grad gjelder deres matvalg og deres fiskevalg. Vi har sett en positiv økning i folk som tenker på hvor fisken deres kommer fra. Og nå vurderer de også emballasjen sjømaten deres kommer i – mange prøver å unngå plastinnpakket fisk og sjømat og søker etter resirkulerte alternativer.”
Nordmenn bryr seg minst
Det er stor variasjon i synet på plastinnpakning fra land til land. I Thailand, Kina, Taiwan, Tyskland og Portugal er plastskepsisen høyest, der sier minst 7 av 10 at de helst vil unngå plastinnpakkede produkter. Her til lands bryr vi oss mindre. Bare rundt 3 av 10 nordmenn sier nei takk til plast, noe som gjør at vi legger oss nederst på tabellen, sammen med Japan. Japanerne er likevel helt på jumboplass med bare 17 prosent plastskeptikere.
Thailand ligger på topp med 78 prosent som foretrekker å kjøpe produkter som er innpakket i resirkulerbar plast.
“Vår forskning tyder på at mer kan gjøres for å lære kunder om materialene fisken deres er pakket i,” sier Moksness. “Det er et klart ønske fra forbrukerne om å «gjøre mer» og endre atferd når det gjelder emballasje. Reduksjon av plastbruk – spesielt engangsplast som så ofte brukes i matemballasje – er en av de enkleste måtene å skape en mer bærekraftig fremtid på.”
Kilde: https://seafood.no/aktuelt/nyheter/plast-pa-fisken-nei-takk/