Norges sjømatråd: Forbrukerne unngår å kjøpe fisk som er pakket i plast

PUBLISERT: 16 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar

Bild: Norges sjømatråd

I en internasjonal undersøkelse som Norges sjømatråd står bak, kommer det frem at 60 prosent av forbrukerne helst unngår å kjøpe fisk som er innpakket i plast.

15 000 forbrukere i 15 land ble spurt, noe som både ga resultater generelt og på land-til-land basis.
7 av 10 respondenter sier at de synes det er viktig at sjømat er pakket inn i resirkulerbar emballasje, mens 60 prosent syntes det var vanskelig å fastslå hvorvidt emballasjen er gjenvinnbar plast eller engangsplast.

“I løpet av de siste tiårene har vi raskt tilpasset oss å leve en bruk-og-kast livsstil. Men klimaendringer og problemer med plastavfall har heldigvis havnet på toppen av verdensledernes agendaer,” sier forbrukeranalytiker Lars Moksness i Norges sjømatråd. “Forbrukere erkjenner hvilken innvirkning deres daglige liv har på planeten – noe som i økende grad gjelder deres matvalg og deres fiskevalg. Vi har sett en positiv økning i folk som tenker på hvor fisken deres kommer fra. Og nå vurderer de også emballasjen sjømaten deres kommer i – mange prøver å unngå plastinnpakket fisk og sjømat og søker etter resirkulerte alternativer.”

Nordmenn bryr seg minst

Det er stor variasjon i synet på plastinnpakning fra land til land. I Thailand, Kina, Taiwan, Tyskland og Portugal er plastskepsisen høyest, der sier minst 7 av 10 at de helst vil unngå plastinnpakkede produkter. Her til lands bryr vi oss mindre. Bare rundt 3 av 10 nordmenn sier nei takk til plast, noe som gjør at vi legger oss nederst på tabellen, sammen med Japan. Japanerne er likevel helt på jumboplass med bare 17 prosent plastskeptikere.

Thailand ligger på topp med 78 prosent som foretrekker å kjøpe produkter som er innpakket i resirkulerbar plast.

“Vår forskning tyder på at mer kan gjøres for å lære kunder om materialene fisken deres er pakket i,” sier Moksness. “Det er et klart ønske fra forbrukerne om å «gjøre mer» og endre atferd når det gjelder emballasje. Reduksjon av plastbruk – spesielt engangsplast som så ofte brukes i matemballasje – er en av de enkleste måtene å skape en mer bærekraftig fremtid på.”

Kilde: https://seafood.no/aktuelt/nyheter/plast-pa-fisken-nei-takk/

Les mer

EU-regler får konsekvenser for det norske plastmarkedet

Femten nye EU-standarder for plastholdig emballasje kommer sannsynligvis til implementeres også av det norske lovverket. Men det er et vindu åpent for at aktører på det norske markedet kan komme med innspill.
plastmarkedet

Conni Dreyer selger sitt livsverk Dreyer Klisje

Det har vært noen år underveis og nå har Conni Dreyer funnet den rette kjøperen til sitt livsverk – Dreyer Kliche.
dreyer_01

Skanem Group gjør comeback i det europeiske emballasjemarkedet

Skanem AS kjøper 100% av aksjene i emballasjeprodusentene Bergen Plastics AS og Heger AS.
Photo Skanem Group 1 comp

Smurfit Kappas og WestRocks styrer sier ja til sammenslåingen

I forrige uke kom det informasjon om at Smurfit Kappa og Westrock diskuterte en sammenslåing. Nå er det et faktum.
hands-1063442_1280

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx