
Avfall skal bli til nye produkter, i god sirkulær økonomi-ånd. Men et forskningsprosjekt ledet av NGI viser at ikke alle materialer bør gjenvinnes.
Det nye regelverket i EU og Norge vil legge vekt på økt materialgjenvinning og mindre forbrenning av avfall. Utslipp av miljøgifter i denne verdikjeden har ikke vært noe tema hittil, men forskerne anbefaler nå en mer detaljert kartlegging.
Fjerner miljøgifter ved forbrenning
Forbrenning med rensing fjerner effektiv alle miljøgifter som bisfenol-A, tungmetaller, antimon og bromerte flammehemmere i avfallet.
Dette skyldes i hovedsak god infrastruktur med moderne forbrenningsanlegg i tillegg til streng regulering av utslipp fra forbrenning og deponering av aske i Norge.
Materialgjenvinning gir noe høyere utslipp enn forbrenning, mens deponering av avfall gir høyest utslipp av miljøgifter.
Bør ta hensyn til miljøgifter
Hans Petter Arp, som er prosjektleder i det pågående forskningsprosjektet, anbefaler at problematisk avfall forbrennes, mens vanlig avfall kan gå til materialgjenvinning.
– Dette vil også være økonomisk gunstig, fordi «ren» plast uten miljøgifter kan selges til en bedre pris, sier Arp, som er senioringeniør ved NGI (Norges Geotekniske Institutt).
– Vi er opptatt av at hensynet til miljøgifter kommer inn i diskusjonene om hva samfunnet bør gjøre med ulike typer avfall