New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 6 desember 2023
OPPDATERT: 6 desember

New Yorks Attorney general* anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.

*Attorney general er i engelskspråklige land en embetstittel som innebærer en kombinasjon av det som i norsk forvaltning kalles henholdsvis justisminister og regjeringsadvokat. I New York er tittelen på delstatsnivå. 

New Yorks Attorney general Letitia James har anlagt et historisk søksmål mot PepsiCo Inc. (PepsiCo) for å skade publikum og miljøet med sin engangsplastemballasje. Kontoret til Attorney general (OAG) fant at engangsplast produsert av PepsiCo bidrar betydelig til høye nivåer av plastforurensning langs Buffalo River, forurensning som forurenser drikkevann og skader dyrelivet. Søksmålet hevder at PepsiCo forårsaker betydelig offentlig skade i Buffalo, og har unnlatt å advare forbrukere om potensielle helse- og miljørisikoer ved engangsplastemballasjen, samt villeder forbrukere og publikum om deres innsats for å bekjempe plastforurensning.

Gjennom søksmålet søker Attorney general James å kreve at PepsiCo opphører med en praksis som truer miljøet og offentligheten, og å oppnå forkastese, sivile straffer og erstatning for skaden som er påført New Yorks lokalsamfunn og miljø.

– Ingen bedrifter er for store til å sikre at produktene deres ikke skader miljøet og folkehelsen, sa Attorney general James.

– Alle New Yorkere har en grunnleggende rett til rent vann, men PepsiCos uansvarlige innpakning og markedsføring setter Buffalos vannforsyning, miljø og folkehelse i fare.

– Ingen skal behøve å bekymre seg for plast i drikkevannet, plastforsøpling i den naturskjønne elvebredden eller plastforurensning som skader dyrelivet. Jeg vil aldri nøle med å ta på meg store selskaper som setter helsen og sikkerheten til hverdagslige New Yorkere og planeten vår i fare.

PepsiCos plastproblem

PepsiCo har hovedkontor i delstaten New York, og lager, produserer og pakker minst 85 forskjellige drikkevaremerker og 25 snacksmerker som hovedsakelig kommer i engangsemballasje. I 2022 gjennomførte Riksrevisjonen en undersøkelse av alle typer avfall som ble samlet inn på 13 steder langs Buffalo River og dens sideelver, og fant at PepsiCo-emballasje var den hyppigste. Av de 1916 eksemplarene plastavfall som ble samlet inn med et identifiserbart merke, ble over 17 prosent produsert av PepsiCo. PepsiCos plastemballasje oversteg langt noen annen kilde til dette identifiserbare plastavfallet langs elven, og var tre ganger mer rikelig enn den nest høyeste bidragsyteren.

Attorney generals rettskrav

Saken hevder at PepsiCo har bidratt vesentlig til, og fortsetter å bidra til, eksistensen av en offentlig ordensforstyrrelse som skader samfunnet som bor i byen Buffalo og miljøet. PepsiCo har også villedet publikum om effektiviteten av plastresirkuleringen og innsatsen for å bekjempe plastforurensning. For eksempel har PepsiCos uttalelser villedet forbrukere og publikum ved å skape inntrykk av at selskapet gjorde betydelige fremskritt mot å redusere bruken av ikke-resirkulert (jomfruelig) plast i emballasjen, når det ikke gjøres slike fremskritt. Tvert imot, de siste fire årene har PepsiCos bruk av nye plastråvarer økt år for år. Bare i 2022 innrømmet PepsiCo at bruken av ny plast i plastemballasjen økte med 11 prosent. Attorney general James anklager også at PepsiCo unnlot å advare sine forbrukere om risikoen for skade på menneskers helse og miljøet fra emballasjen. PepsiCos unnlatelse av å advare forbrukere og dets villedende offentlige uttalelser bryter New York General Business Law §349 og New York Executive Law § 63(12).

Gjennom dette søksmålet ber Attorney general James retten om å kreve at PepsiCo slutter å bidra til den offentlige ordensforstyrrelsen det forårsaker i Buffalo-regionen, avhjelper forurensningen det forårsaket, og identifiserer og implementerer tiltak for å redusere mengden av PepsiCos plastemballasje som kommer inn i Buffalo-elven. Søksmålet søker videre å stoppe PepsiCo fra å selge eller distribuere ethvert produkt i Buffalo-regionen i engangsplastemballasje som ikke inneholder en tilstrekkelig advarsel. Søksmålet krever også sivile straffer og oppreisning.

Redaktørens notat: Fra Attorney generals ståsted er det åpenbart PepsiCo som forsøpler. Samtidig viser undersøkelser i USA at 81 prosent av all forsøpling er bevisst, folk skjønner hva de gjør. Utdanning ville kanskje vært en annen vei å gå?

Les mer

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

De fleste forbrukerne prioriterer ikke gjenbruks-emballasje

Det britisk-baserte globale konsulentfirmaet PA Consulting (PA) gjennomførte nylig en undersøkelse blant 4000 forbrukere i Storbritannia og USA. Denne avslørte ny innsikt i forbrukernes holdninger til emballasje i fast food restaurantbransjen.
Reusable-cup

Nå kommer Pabocos "Next Gen Paper Bottle"

Under mottoet "Let’s paper up business!" lanserer Paboco, The Paper Bottle Company, nå Next Gen Paper Bottle med å starte fullskala produksjon neste år. De er klare til å møte markedet med en flaske som er fullt resirkulerbar i papirstrømmen.
Paboco moves into full-scale production

Siste nytt

World Packaging Organisation gir global stemme til emballasjeindustrien

Den nye presidenten for World Packaging Organization, Luciana Pellegrino, har tiltrådt – den første kvinnen i denne rollen i den globale organisasjonens historie. Her deler hun sin strategi og visjon med Lindy Hughson, sjefredaktør for det australske magasinet Packaging News.
Pellegrionx

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x