I løpet av tre år har MENY redusert matavfallet med en fjerdedel. Nå skal de ansatte plukke ut overmoden frukt fra pakkene og tilby disse til 10 kroner kiloen.
Målet er å redusere svinnet i butikken med 20 prosent. Hvert år kaster nordmenn spiselig mat for cirka 20 milliarder. Over 80 prosent av den totale matkastingen skjer hjemme hos forbrukerne. Men handelen kan bidra til å redusere matkastingen.
20 prosent redusert svinn
Butikkenes frukt- og grøntavdeling er et av områdene hvor matsvinnet oppstår. Typisk er flere enheter av samme vare pakket i poser eller på brett.
I dag destrueres ofte hele posen eller brettet når en enhet, som for eksempel en løk eller en avokado, ikke har riktig kvalitet. Nå vil MENY opprette en egen løsvektseksjon kalt «Omplassert frukt og grønt» hvor resten av posen eller brettet selges til sterkt rabattert pris.
– Våre ansatte vil nå manuelt ta frukt og grønnsaker ut av emballasjen og tilby dette til kundene til 10 kroner kiloen, sier Kjuus.
– Vi har strenge kvalitetsstandarder i MENY, så det vi tilbyr, også i denne dedikerte seksjonen, vil være prima vare. Dette i kombinasjon med andre grep vi gjør, vil kunne redusere svinnet i frukt- og grøntavdelingene med opptil 20 prosent.
Spennende tiltak
Anne Marie Schrøder i Matvett applauderer eksperimentet.
– Veldig spennende tiltak som vi håper Meny innfører fast, både for å få solgt ut varer de ellers måtte behandle som avfall, og for å vise forbrukerne at all mat har en verdi – og at kjøpmennene respekterer dette og bruker tid på å åpne pakkene og bare skille ut den dårlige varen og selge resten, sier Schrøder til Dagbladet.
– Forbrukerne har også godt av å venne seg til at god smak ikke bare gjelder for perfekt utseende varer, legger hun til.
Emballasjen er fortsatt viktig for å redusere kastingen
– Emballasjen er i utgangspunktet svært viktig for å redusere matsvinnet. Det beskytter mot støt og bakterier, holder på fuktigheten og bidrar til å bevare produktkvaliteten, sier Kjuus, som forteller at MENY ikke vil slutte med store pakker.
Med det nye systemet ivaretar MENY produktkvaliteten, samtidig som de sikrer at all fullgod frukt og grønt blir tilgjengelig for forbrukerne.
MENY innførte nedprising av varer allerede i september 2012. Fra da blir varer som nærmer seg utløpsdato solgt med store rabatter. Produktene blir tydelig merket og tilbakemeldingene fra kundene er svært gode.
Det er flere dagligvarekjeder som vil gjøre noe med matkastingen. Bunnpris selger frukt og grønt med annerledes fasong med 30 prosent rabatt, i et prosjekt de kaller «Snål frukt og grønt».