Forbrukerne står for over halvparten av kartlagt matsvinn i Norge. Produkter som har gått ut på dato er en av hovedårsakene. Nå kommer «se, lukt, smak».
Norge har som verdens første land innført tilleggsmerking på «best før»-merket mat med «ofte god etter» og «ikke dårlig etter». Nå tar Matvett et skritt videre for å redusere matsvinn ved å heve kunnskapen og endre folks adferd.
Se, lukt, smak skal gi mindre matsvinn
Det er felles enighet i store deler av matbransjen om å benytte datomerkingen «ofte god etter». Ved tilleggsmerking på mat og det er også utviklet ett felles symbol for «Se, lukt, smak». Symbolet kan benyttes direkte på emballasjen eller på bedriftenes egne nettsider og i sosiale medier eller i kampanjer.
Generell kunnskapsheving hos forbrukerne er viktig for å skape større trygghet til å stole på egne sanser og avgjørelser når det gjelder matlaging.
Her er matbransjen, ifølge Matvett, sitt ansvar bevisst og ønsker å bidra til at det kastes mindre mat hjemme på kjøkkenet.
Merkingen har spredd seg til naboland
Tilleggsmerkingen har allerede blitt fanget opp av våre naboland. Utvalgte produsenter i Sverige og Danmark har valgt å innføre tilleggsmerking med lik ordlyd som i Norge. Merkingen er også presentert for EUs matsvinnplattform, som har vist interesse.
I Matvetts forbrukerundersøkelser oppgir færre å kaste mat på grunn av dato i 2018. Kun 16 prosent av respondentene oppgir å kaste rømme/yoghurt på grunn av passert best før-dato. Dette er en nedgang på 28 prosent fra 2017.
Bransjens bruk av tilleggsmerking har ifølge Østfoldforskning bidratt til denne positive endringen. «Ofte god etter»-merkingen finnes allerede på mange produkter som egg, melk, rømme, yoghurt, ost, mel og lomper.
Vil få folk til å bruke sansene
Med søkelys på å få folk til å bruke sansene sine, satser Matvett på at nedgangen fortsetter. I «Se, lukt, smak»-kampanjen benyttes en helt som gikk sine egne veier, Roald Amundsen.
Budskapet er som følger:
«Han her fulgte ikke datostemplinga, for å si det slik. Amundsen ble første mann på Sydpolen ved å følge sin egen overbevisning. Mat merket «best før» holder ofte lenger etter utløpsdato. Bruk sansene dine før du kaster mat.»
Dette skal inspirere folk til å tenke selv fremfor å stole blindt på datomerkingen. Kampanjen vi foregå hovedsakelig i sosiale medier.
Arrangerer festival
Matvett tar også denne uken initiativ til en KuttMatsvinn-uke, med trykk på å synliggjøre bredden i matsvinntiltakene fra matbransjen.
Blant annet vil KuttMatsvinn2020-deltakere som Scandic, Thon Hotels, The HUB, Olivia med flere kommunisere med gjestene sine om å ta vare på maten.
Lørdag 25. mai blir det KuttMatsvinn festival i Opland Bakgård på Jernbanetorget.
Festivalen arrangeres i samarbeid mellom Oslo kommune, Miljøhovedstaden og mange andre aktører som jobber for at det skal kastes mindre mat i Norge.
Too Good To Go, Bymiljøetaten i Oslo, Matsentralen, Framtiden i våre hender, Foodlist og Spis opp maten skal sammen med Matvett og et knippe serveringssteder servere mat med mening og ha kunnskapsbaserte aktiviteter.