– Hvis vi fokuserer for mye på miljøspørsmål som gjenvinning, kan vi miste det store bildet og glemme hva emballasjen faktisk bidrar med i et moderne samfunn.
Det sier Alan Davy, innovasjonskonsulent i LINPAC, som leverer emballasje til ferske matvarer. Han skal holde et innlegg når European Plastic Converters Association (EUPC) arrangerer en dagskonferanse om plastemballasjens fremtid i Brussel 20. september.
Her samles nøkkelaktører fra plastsektoren for å diskutere utfordringen bransjen står overfor.
Emballasje er grønn teknologi
Alan Davy kommer til å hevde at emballasjen i seg selv er en «grønn teknologi» siden den beskytter og bevarer maten gjennom produksjonskjeden og dermed reduserer matsvinn.
– Selv om maten allerede spiller en nøkkelrolle for å bekjempe matsvinn, er utfordringen å oppdra samfunnet til å forstå at emballasjen skaper merverdi, ikke søppel, sier Alan Davy.
– Hvis vi fokuserer for mye på miljøspørsmål som gjenvinning, kan vi miste det store bildet og glemme hva emballasjen faktisk bidrar med i et moderne samfunn.
Samtidig mener Davy at dagligvarehandel, matprodusenter og emballasjesektoren trenger å designe emballasje som både er funksjonell og miljøvennlig.
Mat er en større bidragsyter til avfallasstrømmen
Alan Davey vil argumentere for at mat er en større bidragsyter til avfallsstrømmen enn emballasje, og at emballasjens miljøkostnader er betydelig overdrevet. Han vil spesielt snakke om emballasjens bærekraft og utfordringene som handel, merkevareeiere og emballasjesektoren står overfor.
LINPAC har 14 fabrikker som forsyner 71 land med rigid plastemballasje i rPET og PP for kjøtt, fisk og kylling. I tillegg leverer de et spekter av rigide og fleksible emballasjeløsninger for kjøttproteiner, bakervarer, ferdigretter, matservering og frukt og grønt.
– Forbrukere krever at merkevareeierne og dagligvarehandelen leverer mer effektiv emballasje, både når det gjelder ytelse og miljøpåvirkning. Vi har løsninger som kan svare på disse behovene, sier Alan Davey.
Nøkkelrolle når det gjelder å redusere svinn
Emballasjeprodusentene jobber smartere enn noen gang for å møte kravene til emballasje som er lettere, optimerte når det gjelder materialforbruk og kan gjenvinnes.
Kreativitet og innovasjoner anses som like viktig.
– Men når det gjelder bærekraft, må man se på emballasjens nøkkelrolle når det gjelder å beskytte og bevare mat og redusere svinn gjennom forsyningskjeden, sier Alan Davey.