ICAs kjøttdeig er nå pakket i flowpack. Det betyr at plastmengden kan reduseres med 70 prosent sammenlignet med tidligere plastbakker, noe som tilsvarer 150 tonn mindre plast i året.
Den nye emballasjen har mange fordeler. I tillegg til å bruke mindre plast reduseres antall transporter, da emballasjen blir mer kompakt og inneholder mindre luft. Emballasjen tar også mindre plass både i kjøleskapet og i kildesorteringen. Kvaliteten og luftigheten på kjøttet opprettholdes på samme måte som i tidligere plastbrett.
Emballasjen sikrer lang holdbarhet på kjøttdeigen og er lett å tømme, noe som bidrar til både lavere matsvinn og redusert miljø- og klimabelastning.
– At ICA endrer emballasjen av kjøttdeig er et steg mot å redusere våre kunders klimapåvirkning og nå våre bærekraftsmål. Flowpack-emballasjen er veldig enkel å åpne men er likevel veldig slitesterk og kan legges i handlekurven og i kassen på vei hjem fra butikken uten å gå i stykker, sier Kerstin Lindvall, direktør for bærekraft i ICA Gruppen.
Alle pakker med kjøttdeig, uavhengig av kjøtttype, i størrelsene 500 g og 300 g pakkes fra uke 20 og utover i flowpacks (med unntak av kjøttdeig og blandet kjøttdeig 500 g under «I love eco»-serien). I høst vil også den større emballasjen oppdateres med 1 kg kjøttdeig til flowpack, noe som vil spare ytterligere 150 tonn plast i året.
Hvordan vi forbrukere tar imot emballasjen gjenstår å se. Da Sainsbury’s i England nylig startet vakuumpakking av kjøttdeig for å vise forbrukerne at det sparer plast, ble det tilbakeslag. Kundene likte ikke konsistensen på kjøttdeigen, og klagene strømmet inn.
Nyheten gjelder ICA Sverige. ICA Norge ble i 2014 solgt til Coop Norge. I 2020 eksperimenterte Gilde med å tilby kjøttdeig i flowpack i utvalgte Coop-butikker. I 2021 utvidet de til også å tilby emballasjen i Rema 1000-kjeden.