Restel, et finsk restaurant- og cateringselskap, starter et pilotprosjekt med gjenbrukbare drikkekopper laget av biobasert og resirkulerbart Sulapac-materiale i utvalgte restauranter, inkludert to Burger King-restauranter.
Det finske restaurant- og cateringselskapet Restel har startet et pilotprosjekt med gjenbrukbare ‘øko-kopper’ i utvalgte Burger King- og Rax-restauranter, som selskapet driver i Finland. Piloten skjer i samarbeid med materialinnovasjonsselskapet Sulapac. Ved å bruke gjenbruksbegre til drikke fra Sulapac kan restauranter redusere avfall og CO2-utslipp og unngå skadelig mikroplastforurensning.
– Ved å samarbeide med Sulapac kan vi dempe de negative klima- og miljøpåvirkningene knyttet til engangs- og oljebasert plast samtidig som vi fremmer den sirkulære bioøkonomien, sier Anna Koskinen, bærekrafts- og kommunikasjonssjef i Restel.
Helt biobasert
Sulapacs Solid-materiale utviklet for gjenbrukbart servise er 100 % biobasert og produksjonen krever ingen farlige kjemikalier.
– Materialet vårt kan effektivt resirkuleres, samtidig som det egner seg for industriell kompostering.
Komposterbarhetssertifikatet er en måte å validere materialets miljøvennlighet på, da det inkluderer tester for for eksempel potensielle økotoksiske effekter og tungmetaller, forklarer Heidi Peltola, produktsjef i Sulapac.
I tillegg etterlater Sulapac Solid ingen permanent mikroplast.
– Alt vårt materiale kan brytes ned av naturlig forekommende mikrober. Derfor akkumuleres ikke Sulapac-materiale i næringskjeden, sier Peltola.
En virkelig sirkulær løsning
Sulapacs krus brukes i de utvalgte pilotrestaurantene i to måneder. Kunden mottar koppen fra kassereren og returnerer den etter bruk i anvist innsamlingsbeholder. Kruset kan vaskes ca. 200 ganger. Når kruset har gjort jobben sin, tar Sulapac seg av resirkuleringen.
Kjemisk resirkulering av Sulapac og andre biobaserte biologisk nedbrytbare materialer er svært effektiv, både når det gjelder energiforbruk og utbytte. En annen fordel med prosessen er at kvaliteten på matkontakten opprettholdes.
– Vi forvandler med andre ord Restels kasserte krus til nye krus, etter prinsippene for sirkulær økonomi, avslutter Peltola.