Gilde tørrhengt bacon fra Vega får Spesialitet-merket

PUBLISERT: 13 november 2017
OPPDATERT: 26 januar
|

Baconet fra Vega er rik på smak med en behagelig balanse mellom det salte og det røkte, skriver Matmerks fagjury i sin begrunnelse.

– Dette er veldig stas, sier Bente Børsheim, en av de elleve bøndene som står bak Gilde Edelgris fra Vega.
Spesialitet-merket ble delt ut av Matmerk i forbindelse med NM i kjøtt på fredag, og er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke med unike kvaliteter.

Gamle tradisjoner
– Det er dette vi jobber for, å lage produkter som er gode på smak, basert på lokale råvarer, som bidrar til verdiskaping i området og samtidig tar vare på tradisjoner, sier Børsheim.

Vegagrisen får tangmel høstet på Helgelandskysten tilsatt i fôret, i tråd med gamle nordnorske tradisjoner. Tang er en kilde til mineraler, og å fôre med tang har fra gammelt av vært en viktig del av kystbondens fôrgrunnlag.

På Vega har svineprodusentene lang tradisjon for tett samarbeid, og kanskje er det dette som har gjort Vegagrisen til det den er i dag. Kjøttet er kjent for saftig smak og god kvalitet, og har fått flere priser for gode produksjonsresultater.

 – Viktig anerkjennelse
Gilde tørrhengt bacon fra Vega er laget av sideflesk uten ben som saltes, tørkes og bøkerøkes og deretter tørkes ytterligere frem til ønsket kvalitet og smak er oppnådd.

– Dette setter vi veldig pris på, sier leder i Nortura Kjøttcompagniet, Bente Avseth-Bakke, som tok imot merket.

– Spesialitet-merket er en viktig anerkjennelse og dokumentasjon av produktets unike kvalitet. Det er også viktig for å få vist fram stolte norske matprodusenter, og merket hjelper forbrukerne til å finne norsk kvalitetsmat.

Sortimentet i produktserien Edelgris fra Vega består i dag av indre- og nakkefilet, bøkerøkte koteletter, koteletter og nakkekoteletter, tørrhengt og bøkerøkt bacon, hverdagsbiff og surret skinkestek, bøkerøkte og kokte svineknoker, lettsaltet rå svineknoker og bøkerøkte kjøttpølser.

Om Spesialitet-merket
Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket.

Fagjuryen, som ledes av Lars Sponheim, foretar en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket.

 

 

Siste nytt

De nominerte til Plastløfteprisene 2025

11 bedrifter er nominert til Grønt Punkt Norge sine prestisjefylte Plastløftepriser.
I 2024 har til sammen 94 virksomheter gjennomført Plastløftet, og 9.april skal 11 av disse konkurrere om de fire Plastløfteprisene. Prisene deles ut i kategoriene: "Økt bruk av gjenvunnet plast", "Reduksjon av unødvendig plast", "Design for gjenvinning" og "Holdbarhet".
finalister

Ny matvareemballasje fra Plus Pack med åttifem prosent resirkulert materiale

Danske Plus Pack lanserer nå Cubus, en sirkulær og resirkulerbar matemballasjeserie som tilbyr fleksible lukkemuligheter. Den nye emballasjeserien er resirkulerbar og effektiv for kalde måltider og snacks som frukt, nøtter, salater, tapas og yoghurt.
Cubus-faelles_edit2x

Elopak blir deleier i Blue Ocean Closures

Elopak investerer nå i Blue Ocean Closures og blir partner i den svenske oppstartbedriften som produserer fiberbaserte lukkinger, korker og kapsler. Elopak får også rettighetene til å markedsføre, selge og distribuere Blue Ocean Closures sine lukkinger globalt for gavltop-emballasje.
BOC

Paul Jenkins og adventskalendere nyheter i Packnorth Award 2025

Dørene er nå åpnet for påmeldinger til Nordens største emballasjekonkurranse, Packnorth Award. Vi tar en titt på årets nye kategorier og snakker med britiske ThePackHub-sjef Paul Jenkins, som er det nye internasjonale tilskuddet til juryen. Hvilke trender ser han? Og hvordan vil den nye PPWR-forskriften til EU påvirke bransjen?
Screenshot

Les mer

De nominerte til Plastløfteprisene 2025

11 bedrifter er nominert til Grønt Punkt Norge sine prestisjefylte Plastløftepriser.
I 2024 har til sammen 94 virksomheter gjennomført Plastløftet, og 9.april skal 11 av disse konkurrere om de fire Plastløfteprisene. Prisene deles ut i kategoriene: "Økt bruk av gjenvunnet plast", "Reduksjon av unødvendig plast", "Design for gjenvinning" og "Holdbarhet".
finalister

Ny matvareemballasje fra Plus Pack med åttifem prosent resirkulert materiale

Danske Plus Pack lanserer nå Cubus, en sirkulær og resirkulerbar matemballasjeserie som tilbyr fleksible lukkemuligheter. Den nye emballasjeserien er resirkulerbar og effektiv for kalde måltider og snacks som frukt, nøtter, salater, tapas og yoghurt.
Cubus-faelles_edit2x

Elopak blir deleier i Blue Ocean Closures

Elopak investerer nå i Blue Ocean Closures og blir partner i den svenske oppstartbedriften som produserer fiberbaserte lukkinger, korker og kapsler. Elopak får også rettighetene til å markedsføre, selge og distribuere Blue Ocean Closures sine lukkinger globalt for gavltop-emballasje.
BOC

Paul Jenkins og adventskalendere nyheter i Packnorth Award 2025

Dørene er nå åpnet for påmeldinger til Nordens største emballasjekonkurranse, Packnorth Award. Vi tar en titt på årets nye kategorier og snakker med britiske ThePackHub-sjef Paul Jenkins, som er det nye internasjonale tilskuddet til juryen. Hvilke trender ser han? Og hvordan vil den nye PPWR-forskriften til EU påvirke bransjen?
Screenshot