Forskere hos Nofima på Ås nærmer seg den optimale emballasjen for fersk torsk

PUBLISERT: 24 februar 2016
OPPDATERT: 26 januar
|

Forskere ved Nofima har funnet ut hvordan man ved hjelp av pakkemetode og emballasje kan forlenge holdbarhet for fersk torsk.

Ved å kartlegge i detalj bakteriene som i størst grad reduserer ferskhetsgraden i torsk, har forsker Anlaug Ådland Hansen og hennes kollegaer funnet ut hvordan man ved hjelp pakkemetode og emballasje kan forlenge hylletiden i butikk for et ferskt torskeprodukt med opp mot 20 prosent.

Viktig bidrag til å redusere matsvinn
– Dette er viktig bidrag til blant annet å redusere det enorme matsvinnet vi har i Norge. Forskningen vår kan bidra til at butikkene i større grad klarer å bevare kvaliteten på produktet i hyllene, og dermed øke sjansen for at det blir kjøpt og spist, forklarer Anlaug Ådland Hansen.

Kjøtt og fisk i Norge emballeres normalt med en pakkegass bestående av 60 prosent karbondioksin og 40 prosent nitrogen. Denne blandingen har ikke gitt like god effekt på spesielt en av bakteriene som følger torsk, Photobacterium, sammenliknet med andre bakterier. 

– Ved å erstatte nitrogen med høyoksygen oppnådde vi en betydelig bedre holdbarhet, sier forskeren som holder også på å forske seg fram til den optimale forpakningsløsningen for fersk torsk.

Tester pakkegass og emballasje
– Vi tester både pakkegasser og emballasje. For eksempel måler vi hvor mye av forpakningsgassen som lekker ut underveis i løpet av produktets lagringstid.

– Vi kan i samarbeid med to av våre forskningspartnere i CATCH-prosjektet, Tommen Gram og Multivac, utvikle enda bedre pakkemetoder for ferske torskeprodukter, sier Anlaug Ådland Hansen.

Fordi torsken har en litt annen kjemisk sammensetning og struktur enn for eksempel laks, er det vanskeligere å få god holdbarhet på torsk enn på laks. I forskningsprosjektet som fortsatt pågår hos Nofima, har forskerne funnet spesielt tre bakterietyper som forringer holdbarheten i torsk, og som de nå forsøker å utvikle flest mulig hindre for.

Den nye kunnskapen kommer fra et stort forskningsprogram om levendelagring, kalt CATCH. Programmet går over fire år og er finansiert med 29 millioner kroner via Bionær-programmet i Norges forskningsråd.

Om Nofima
Matforskningsinstituttet Nofima driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Instituttet har om lag 350 ansatte og en årlig omsetning på rundt 530 millioner kroner.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

 

 

 

Les mer

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx

Siste nytt

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx