Beskyttelse mot forfalskninger vokser i takt med spredningen av forfalskede produkter. Emballasjen har en sentral rolle, og nye teknologier vises på Ipack-Ima 2018.
Det er spesielt markedene i USA, Italia og Frankrike som har vært hardt utsatt for forfalskning av varemerker. I Italia omsetter varemerker med italienskklingende navn omsette for over 60 milliarder euro.
Falsk «italiensk» geitost selges i USA
Sju av ti italienskklingende «pecorino»-geitoster som selges i USA er falske, selv om de har navn som får det til å virke som om de er laget i Italia. Over hele verden lages det regler og avtaler for å gjøre noe med dette problemet.
I september 2016 underskrev det italienske landbruksdepartementet en avtale med e-handelsgiganten Alibaba for å fremme det italienske landbruket og motarbeide forfalskede produkter.
PMMI har laget undersøkelsen «Brand Protection and Product Traceability» som viser at forfalskninger forventes å øke med tre prosent årlig. Dette vil føre til at markedet for anti-counterfeiting vil vokse med mellom 12,8 prosent og 16 prosent de neste fem årene.
Emballasje har en stor rolle
Nord-Amerika er den regionen der systemer som skal avdekke forfalskninger – anti-counterfeiting – er mest utbredt, fulgt av Europa. Men den største veksten fra nå til 2020 er ventet i Asia (18,1%).
Emballasje spiller en stor rolle i dette markedet, ikke bare for luksusvarer, farmasøytiske produkter og leker, men også mat og drikke.
Allied Market Research har beregnet at anti-forfalskningsmarkedet vil omsette for 62,5 milliarder USD innen 2020. Med dette som bakgrunn er teknologi som kan bekjempe forfalskninger valgt som et av fokusområdene på Ipack-Ima 2018.
Hologrammer og RFID
Basert på eksisterende teknologi vil hologrammer spille en ledende rolle blant de verktøyene som finnes for matemballasje, mens RFID er ventet å vokse raskest med 20,4 prosent årlig.
Molekylære brikker blir stadig oftere tatt i bruk, for eksempel SigNature DNA som kan inkluderes i etikett-trykkfargen på F-pak og D-pak. DNATrax er et sporbarhetssystem som påføres direkte på matvarene som opprinnelig ble utviklet i USA for biosikkerhetssektoren.