EU veileder om bioplast i rammedokument

PUBLISERT: 17 mars 2023
OPPDATERT: 17 mars
Kompost er et område som får mye plass i føringen. Bilde: Dreamstime.

I et rammedokument forklarer EU-kommisjonen begrepene biobasert, kompostérbar og biologisk nedbrytbar plast, og gir veiledning om når og hvordan de skal brukes. 

Dokumentet vil øke forståelsen for disse plastene og gi veiledning for fremtidige virkemidler, for eksempel rundt krav til økodesign. Målet er å lage sirkulær biobasert plast som er gjenbrukbar og resirkulerbar og biologisk nedbrytbar.

Rammedokumentet kommenterer spørsmål som produksjon, formål og kommunikasjon, men et stort fokus er på komposterbarhet:

Biomasse

Biomasse som brukes til å lage biobasert plast skal utvinnes bærekraftig, uten å skade miljøet, og produsenter bør prioritere bruk av organisk avfall og biprodukter som råstoff.

Grønnvasking

For å bekjempe grønnvasking og unngå å villede forbrukere, må produsentene også unngå generiske påstander om plastprodukter som «bioplast» og «biobasert». Når produsenter informerer om biobasert innhold, bør de vise til den nøyaktige og målbare andelen av biobasert plastinnhold i produktet.

Biologisk nedbrytbar

Biologisk nedbrytbar plast må håndteres med forsiktighet. Denne typen plast har sin plass i en bærekraftig fremtid, men må brukes til spesifikke formål der dens miljømessige fordeler og verdi for den sirkulære økonomien er bevist. Biologisk nedbrytbar plast skal på ingen måte være et frikort for forsøpling. Den skal også merkes slik at det er tydelig hvor lang tid det tar før det går i stykker, under hvilke omstendigheter og i hvilke omgivelser. Produkter som sannsynligvis vil bli kastet som restavfall, inkludert de som omfattes av engangsplastdirektivet, kan ikke hevdes eller merkes som biologisk nedbrytbare.

Industrielt komposterbar

Industrielt komposterbar plast bør kun brukes dersom den har miljøgevinster, hvis den ikke forringer kvaliteten på komposten og hvis det finnes et egnet system for innsamling og behandling av biologisk avfall. Industriell komposterbar emballasje vil kun være tillatt for teposer, filterkaffeputer, frukt- og grønnsaksklistremerker og svært tynne plastposer. Det skal alltid stå på produktene at de er sertifisert for industriell kompostering i henhold til EU-standarder.

– Det er veldig kjærkomment at såkalt komposterbar plast begrenses og at det er krav om å rapportere under hvilke forhold plast er nedbrytbar. Men for Sverige ønsker vi ikke å se noe plast i matavfallet i det hele tatt, fordi våre biogass- og biogjødselanlegg mangler et påfølgende trinn med industriell kompostering. Foreløpig er det ingen plast som er nedbrytbar i de oksygenfrie forholdene som råder i et biogassanlegg. Det er heller ikke lett å kommunisere at noen plaster er OK å legge i matavfallet, men ikke andre, sier Linn Andersson, rådgiver i Avfall Sverige.

EU-kommisjonen oppfordrer enkeltpersoner, myndigheter og selskaper til å bruke dette rammedokumentet i sine politiske beslutninger, investeringsbeslutninger og kjøpsbeslutninger.

Les mer

Fremtidssynsing i emballasjeindustrien

Emballasjesektoren vokser med en vekstrate på 1,7 prosent frem til 2027. Raske endringer og trender, innovasjoner og ny EU-lovgivning driver. Dette ble avslørt på emballasjekonferansen "Shaping the Future with Packaging" som ble arrangert i Brussel 9. – 10. mars.
brussel_konferanse_mars

P&G går fra plast til papir i Always-emballasjene

Procter and Gamble kunngjør at papirbasert, FSC-sertifisert, resirkulerbar emballasje for Always Cotton Protection Pad-serien nå er rullet ut over hele Europa.
11449_alwayscottonprotectiondownload1_35421

Sammenbrettbar drikkeflaske av bioplast - et alternativ til engangsflasker

Det bulgarske oppstartsselskapet DiFOLD har utviklet og lansert en sammenleggbar drikkeflaske, som er laget av et plantebasert bioplastmateriale og skal kunne være et alternativ til engangs plastflasker.
Difold

Nescafé i refillpose møter EUs ønske

Ulike refill-løsninger inngår i EUs plan for emballasje, og det tas noen initiativer i den retningen. På de britiske øyer, for eksempel, introduserer Nescafé den første påfyllingsposen for pulverkaffe.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Siste nytt

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

HP med ny digitalpresse

I dag, 21. mars 2023 lanserer HP den nye HP Indigo 200K digitalpressen, som ifølge selskapet har en 30 prosent forbedret hastighet og skal kunne gi 45 prosent økning i produktivitet.
C0125.00_03_42_04.Still005

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx