
Lego er inne i en periode hvor de bytter ut plastposene sine med klosser som kommer i en papppakke. Folk går over til papirposer av miljøhensyn, men hvordan er det egentlig? I Holland har en miljøverner testet papirposer.
Dette skriver Dirk Grot, som er godt kjent i Nederland for sine kampanjer mot forsøpling, på LinkedIn:
«Sønnen min, som var den som fikk meg til å interessere meg for søppelproblemet, fylte 12 år. Tiden flyr. En av gavene han fikk var en vakker LEGO-boks. Han åpnet den og ropte plutselig: «PAPPA, PAPPA, SE!» Jeg skjønte ikke med en gang hva han mente, men han viste meg: legoklossene lå ikke lenger i plastposer men i papirposer.
Men dette i seg selv forandrer ikke verden. Jeg finner for eksempel aldri plastposer fra LEGO på gata. Klossene svært sjeldent. Denne papirposen er også forurensende i seg selv. Men det handler om ideen. Plastbyggeklossene trenger ikke å holdes friske og sprø. Så de trenger ikke pakkes inn i plast. Og det er mange flere ting som ikke trenger å pakkes inn i plast. Eller trenger ikke pakkes i det hele tatt. Eller de kan klare seg med mye mindre emballasje. Men dette handler bare om ideen og det lille steget i riktig retning. Tidene endrer seg.
Etter å ha pakket ut julegavene så vi på LEGO Masters. I den så vi nok en gang hvordan kreative og originale mennesker kan tenke og handle. Vi trenger den styrken, la oss håpe at denne styrken til slutt vil vinne over de andre kreftene som kun tenker på penger, makt og vekst.
Og det handler selvsagt ikke om resirkulering. Hvis det er én type leketøy som kan gjenbrukes i det uendelige, er det LEGO. Hjemme hos besteforeldrene mine bygger han fortsatt noen ganger vakre ting av mine gamle klosser. Og de er mer enn førti år gamle.»
Dirk Grot bestemte seg for å se nærmere på papirposene og la en av dem ligge i vann over natten. Resultatet overrasket ham.
«Så LEGO-posen med ‘papir’ har ligget i vannet over natten. En rask gnidning og plutselig er det usynlige synlig. Jeg trekker ingen videre konklusjoner, det kan du gjøre selv, men sønnen min vet i hvert fall om det.»
Kan dette kanskje være et eksempel på grønnvasking?