Ved å skifte ut svart med en naturfarge har kakeboksen til Park Cakes blitt gjenvinnbar. Superfos, nå et selskap i Berry Global, står bak løsningen.
Noen ganger kan små justeringer utgjøre en stor forskjell. Det fikk den britiske dagligvarekjeden M&S erfare med småkakeserien M&S Minibites, som produseres av Park Cakes i Storbritannia.
Lite synlig forskjell
Kakeemballasjen produseres av Superfos og ser nesten slik ut som den pleier. Men selve spannet og lokket er nå fremstilt av en plast som har halvklar, nøytral farge. Før var dette produsert av svart plast (carbon black).
Den største forandringen ligger i lokket som ikke lenger er svart. Den formstøpte etiketten på spannet er uendret.
Emballasjen bærer det offisielle britiske merket « Widely Recycled», noe som innebærer at plastemballasjen blir samlet inn for gjenvinning av tre av fire offentlige lokale myndigheter i Storbritannia.
Den nye emballasjen uten carbon black er helt i tråd med M&S’ ambisjon om at all plast i virksomhetens butikker skal være «Widely recycled», som er det høyeste trinnet i merkeordningen, innen 2022.
Ukomplisert endring
Nick Shaw, emballasjeansvarlig i Park Cakes inngår i teamet som har deltatt i emballasjeprosjektet sammen med Superfos, som har bidratt med kompetanse om gjenvinnbarhet.
– Bruk av en enkel, halvklar naturfarge i stedet for svart er en temmelig ukomplisert endring, men det har en konkret innvirkning på miljøet. Vi har fjernet en stor mengde ikke-gjenvinnbar plast fra avfallsstrømmen og dessuten redusert vekten på spannet, sier Nick Shaw.
Ifølge Park Cakes har den nye emballasjen også vist seg å være en omkostningsnøytral løsning. Både Park Cakes og M&S er tilfreds med sluttresultatet og syns at emballasjen tar seg svært godt ut i hyllene.
– Mange mener at emballasje ser renere og lysere ut og har en mer markant fremtoning. Kakene ser minst like gode ut som før, sier Nick Shaw.
Utfordringen med svartfargen «Carbon black» er at den ikke har kunnet leses med NIR-teknologien som brukes i automatiske sorteringsanlegg.