Nye pakkemetoder er blant virkemidlene i Nofimas prosjekt FoodMicroPack som skal bidra til økt mattrygghet og holdbarhet, samt redusert matsvinn.
Prosjektet er delt inn i fire arbeidspakker:
1. Redusert biologisk smitte av råvarer og produkt
2. Effektiv kontroll av mikroorganismer i mat
3. Bærekraftige og optimale emballasjeløsninger
4. Molekylær og bioinformatorisk analyseplattform
Fornybare pakkematerialer vurderes
I arbeidspakke 3 jobber man blant med ulike emballasjematerialer, lagringsgasser, dekontaminering og muligheter med fornybare materialer.
– I denne konteksten skal vi se på hvordan man kan bruke fornybart pakkematerial og samtidig bevare produktkvaliteten, sier prosjektleder for FoodMicroPack, senior prosjektleder i Nofima, Cathrine Finne Fure i et intervju med Matindustrien
Barriereegenskapene til emballasjematerialet er viktig for å begrense negativ påvirkning fra lys og oksygengjennomgang. I prosjektet testes ulike materialer for å se hvordan de fungerer med ulike matprodukter.
– Ulike pakketeknikker påvirker hvilke mikroorganismer som vokser opp, sier Cathrine Finne Kure.
Nofima har blant annet utviklet CO2-emitter som frigjør CO2 slik man trenger mindre pakkegass i emballasjen. Metoden bidrar også til redusert forbruk av emballasjematerial og mindre matsvinn.
Ser på hva som skjer med mikroorganismene
Nofima skal se på hva som skjer med mikroorganismene ved de forskjellige pakkemetodene, og for å forstå dem bedre vil de bruke molekylærbiologiske metoder i tillegg til tradisjonelle.
En viktig del av prosjektet handler om å formidle hva de jobber med og å involvere industrien. De bygger opp langsiktig kunnskap som blir viktig når de etter hvert skal ta tak i konkrete problemstillinger sammen med industrien.
– Vi kan for eksempel bruke kompetansen vår inn mot bedrifter som har problemer med mikroorganismer eller ønsker hjelp i utviklingen av optimal emballasje, sier Cathrine Finne Kure.
Hun legger til at den kompetansen som bygges opp bidrar til at industrien kan produsere trygg og holdbar mat.
Ett av fire strategiske programmer
FoodMicroPack er ett av fire strategiske programmer hos Nofima. De andre er InnoFood, FoodSmack og SunnMat.
Les mer om de strategiske programmene hos Nofima her: http://www.emballasjeforeningen.no/fire-nye-forskningsprosjekter-om-mat-og-emballasje/