Emballasjen gjør maten trygg og holdbar over tid

PUBLISERT: 14 mars 2018
OPPDATERT: 26 januar
||

Nye pakkemetoder er blant virkemidlene i Nofimas prosjekt FoodMicroPack som skal bidra til økt mattrygghet og holdbarhet, samt redusert matsvinn.

Prosjektet er delt inn i fire arbeidspakker:

1. Redusert biologisk smitte av råvarer og produkt
2. Effektiv kontroll av mikroorganismer i mat
3. Bærekraftige og optimale emballasjeløsninger
4. Molekylær og bioinformatorisk analyseplattform

Fornybare pakkematerialer vurderes
I arbeidspakke 3 jobber man blant med ulike emballasjematerialer, lagringsgasser, dekontaminering og muligheter med fornybare materialer. 

– I denne konteksten skal vi se på hvordan man kan bruke fornybart pakkematerial og samtidig bevare produktkvaliteten, sier prosjektleder for FoodMicroPack, senior prosjektleder i Nofima, Cathrine Finne Fure i et intervju med Matindustrien

Barriereegenskapene til emballasjematerialet er viktig for å begrense negativ påvirkning fra lys og oksygengjennomgang. I prosjektet testes ulike materialer for å se hvordan de fungerer med ulike matprodukter.

– Ulike pakketeknikker påvirker hvilke mikroorganismer som vokser opp, sier Cathrine Finne Kure. 
Nofima har blant annet utviklet CO2-emitter som frigjør CO2 slik man trenger mindre pakkegass i emballasjen. Metoden bidrar også til redusert forbruk av emballasjematerial og mindre matsvinn.

Ser på hva som skjer med mikroorganismene
Nofima skal se på hva som skjer med mikroorganismene ved de forskjellige pakkemetodene, og for å forstå dem bedre vil de bruke molekylærbiologiske metoder i tillegg til tradisjonelle.

En viktig del av prosjektet handler om å formidle hva de jobber med og å involvere industrien. De bygger opp langsiktig kunnskap som blir viktig når de etter hvert skal ta tak i konkrete problemstillinger sammen med industrien.

– Vi kan for eksempel bruke kompetansen vår inn mot bedrifter som har problemer med mikroorganismer eller ønsker hjelp i utviklingen av optimal emballasje, sier Cathrine Finne Kure.

Hun legger til at den kompetansen som bygges opp bidrar til at industrien kan produsere trygg og holdbar mat.

Ett av fire strategiske programmer
FoodMicroPack er ett av fire strategiske programmer hos Nofima. De andre er InnoFood, FoodSmack og SunnMat.

Les mer om de strategiske programmene hos Nofima her: http://www.emballasjeforeningen.no/fire-nye-forskningsprosjekter-om-mat-og-emballasje/

 

 

Les mer

Nå kan tykkere materialer kjøres i Ricoh Pro C9500

Ricoh utvider mulighetene til sin Pro C9500 digitalpresse. Maskinen har fått en ny tjeneste som gjør det mulig å trykke tykkere materialer enn tidligere, som for eksempel diverse emballasje.
pr19021_Erwin-Busselot-768x513

Ace og Extr:Act blir Food and Beverage Carton Alliance

22. januar ble organisasjonen Food and Beverage Carton Alliance (FBCA) lansert. Den er dannet gjennom sammenslåingen av ACE (The Alliance for Beverage Cartons and the Environment) og EXTR:ACT, to europeiske organisasjoner som har jobbet for å fremme drikkekartonger som en bærekraftig emballasjeløsning og for å støtte industriens arbeid for å sikre at de blir samlet inn og resirkulert.
Vatskekartong

Lidl i Storbritannia fjerner designelementer som tiltaler barn

I Storbritannia har Lidl besluttet å fjerne alle designelementer som tiltaler barn på emballasjen til de minst sunne produktene av eget merke. Den skal være klar til midten av året og vil hjelpe foreldre å handle sunnere til barna sine.
LIDLx

Ishidas Europes nøkkelrolle i Maple Leafs kjempestore kyllingfabrikk

I samarbeid med Maple Leaf Foods, en av Canadas ledende kjøtt- og fjærfeprodusenter, har Ishida Europe spilt en nøkkelrolle i etableringen av Maple Leaf Foods sin nylig åpnede kyllingfabrikk i London, Ontario. Det er en stor investering verdt 772 millioner C$.
Ishida-Maple-Leaf-3x

Siste nytt

Nå kan tykkere materialer kjøres i Ricoh Pro C9500

Ricoh utvider mulighetene til sin Pro C9500 digitalpresse. Maskinen har fått en ny tjeneste som gjør det mulig å trykke tykkere materialer enn tidligere, som for eksempel diverse emballasje.
pr19021_Erwin-Busselot-768x513

Ace og Extr:Act blir Food and Beverage Carton Alliance

22. januar ble organisasjonen Food and Beverage Carton Alliance (FBCA) lansert. Den er dannet gjennom sammenslåingen av ACE (The Alliance for Beverage Cartons and the Environment) og EXTR:ACT, to europeiske organisasjoner som har jobbet for å fremme drikkekartonger som en bærekraftig emballasjeløsning og for å støtte industriens arbeid for å sikre at de blir samlet inn og resirkulert.
Vatskekartong

Lidl i Storbritannia fjerner designelementer som tiltaler barn

I Storbritannia har Lidl besluttet å fjerne alle designelementer som tiltaler barn på emballasjen til de minst sunne produktene av eget merke. Den skal være klar til midten av året og vil hjelpe foreldre å handle sunnere til barna sine.
LIDLx

Ishidas Europes nøkkelrolle i Maple Leafs kjempestore kyllingfabrikk

I samarbeid med Maple Leaf Foods, en av Canadas ledende kjøtt- og fjærfeprodusenter, har Ishida Europe spilt en nøkkelrolle i etableringen av Maple Leaf Foods sin nylig åpnede kyllingfabrikk i London, Ontario. Det er en stor investering verdt 772 millioner C$.
Ishida-Maple-Leaf-3x