En sitronkake som hadde best før-dato 23.03.99 ser like fin ut nå. Trygve Eklund spiste den for å vise at tilsetningsstoffer og pakkemetoder ikke er farlige.
Harald Nilsen og Berit Andersen har tatt vare på en kake fra 1999 for å se hva som skjer med den. De sier til NRK at de er bekymret for hva den inneholder, siden kaken ser like fin ut i dag. NRK tok med seg kaken til matforsker Trygve Eklund, som smakte på den for å vise at han ikke tror den er farlig.
Spiste den for å vise at det ikke er farlig
– Det er sorbinsyre og propionsyre som er konserveringsmidlene her. Dette er effektive midler mot mugg og bakterier, sier Eklund til NRK.
Han forklarer at mikroorganismene i kaka ble drept under stekingen, og om noen skulle ha overlevd ville ha dødd av vannmangel. Den tilsatte stabilisatoren forhindrer at mikroorganismene får tilgang til vannet i kaka.
– Jeg ville ikke vært redd for å spise den, sier Eklund, og en video på NRKs nettsider viser at han faktisk gjorde det.
Ufarlige konserveringsmidler
Konserveringsmidlene i kaken er også ufarlige for alle som ikke har allergi for dem, ifølge Eklund
Den langtidsholdbare kaken ble i sin tid bak av Berthas, som ble kjøpt opp av Baxt i 2014. De forteller at sitronkaken gikk ut av produksjon samme år.
– Jeg kjenner ikke til oppskriften fra 1999, men jeg forsikrer at Baxt forholder seg til enhver tid gjeldende regelverk for bruk av tilsetningsstoffer, uttaler kvalitetssjef i Baxt, Kjersti Solhaug til nrk.no.
Mattilsynet bekrefter at propionsyre og saltene av propionsyre er godkjent brukt i en rekke næringsmidler. De antar at de ikke medfører noen helsemessig risiko.
Det er vel også rimelig å anta at emballasjen har gjort jobben sin for å bevare kaken såpass bra gjennom 16 år, og at det ikke er store risikoen forbundet ved å spise mat som har gått litt over best før-datoen.