Eklund spiste 16 år gammel kake: - Best før, men ufarlig

PUBLISERT: 30 november 2015
OPPDATERT: 26 januar

|

En sitronkake som hadde best før-dato 23.03.99 ser like fin ut nå. Trygve Eklund spiste den for å vise at tilsetningsstoffer og pakkemetoder ikke er farlige.

Harald Nilsen og Berit Andersen har tatt vare på en kake fra 1999 for å se hva som skjer med den. De sier til NRK at de er bekymret for hva den inneholder, siden kaken ser like fin ut i dag. NRK tok med seg kaken til matforsker Trygve Eklund, som smakte på den for å vise at han ikke tror den er farlig.

Spiste den for å vise at det ikke er farlig
– Det er sorbinsyre og propionsyre som er konserveringsmidlene her. Dette er effektive midler mot mugg og bakterier, sier Eklund til NRK.

Han forklarer at mikroorganismene i kaka ble drept under stekingen, og om noen skulle ha overlevd ville ha dødd av vannmangel. Den tilsatte stabilisatoren forhindrer at mikroorganismene får tilgang til vannet i kaka.

– Jeg ville ikke vært redd for å spise den, sier Eklund, og en video på NRKs nettsider viser at han faktisk gjorde det.

Ufarlige konserveringsmidler
Konserveringsmidlene i kaken er også ufarlige for alle som ikke har allergi for dem, ifølge Eklund
Den langtidsholdbare kaken ble i sin tid bak av Berthas, som ble kjøpt opp av Baxt i 2014. De forteller at sitronkaken gikk ut av produksjon samme år.

– Jeg kjenner ikke til oppskriften fra 1999, men jeg forsikrer at Baxt forholder seg til enhver tid gjeldende regelverk for bruk av tilsetningsstoffer, uttaler kvalitetssjef i Baxt, Kjersti Solhaug til nrk.no.

Mattilsynet bekrefter at propionsyre og saltene av propionsyre er godkjent brukt i en rekke næringsmidler. De antar at de ikke medfører noen helsemessig risiko.

Det er vel også rimelig å anta at emballasjen har gjort jobben sin for å bevare kaken såpass bra gjennom 16 år, og at det ikke er store risikoen forbundet ved å spise mat som har gått litt over best før-datoen.
 

 

 

Les mer

IPACK-IMA 2025 tilbyr gratis inngang

Med hallene fulle til randen og alle utstillingsflater utsolgt, er besøkskampanjen i full gang, og tilbyr gratis inngang for de som registrerer seg i løpet av februar måned.
IPACK-IMA 2025

Trumps stål- og aluminiumstoll kan gi flere PET-flasker

Donald Trumps handelstariffer, som inkluderer 25 prosent på stål og aluminium, kan bety at det vil bli produsert flere PET-flasker. Det melder avisen Washington Post.
coca-har

Storsatsing på drikkebegere i retursystem i Glasgow

Vi har fortalt om flere retur-/gjenbrukssystemer for kaffekopper og andre matserveringsbeholdere. Selv om mange av disse hadde bredere ambisjoner på regional eller til og med nasjonal skala (som ikke fungerte), er den siste trenden at "Closed Loop"-systemer skal rulles ut i et mer lokalt miljø som en by eller på et større sted.
Glasgow

Trump vil ikke ha "latterlig støtte til papirsugerør"

Stort og smått, slik kan man utvilsomt oppsummere Donald Trumps start på presidentperioden sin. Nå er sugerørene i fokus!
sugrorx

Siste nytt

IPACK-IMA 2025 tilbyr gratis inngang

Med hallene fulle til randen og alle utstillingsflater utsolgt, er besøkskampanjen i full gang, og tilbyr gratis inngang for de som registrerer seg i løpet av februar måned.
IPACK-IMA 2025

Trumps stål- og aluminiumstoll kan gi flere PET-flasker

Donald Trumps handelstariffer, som inkluderer 25 prosent på stål og aluminium, kan bety at det vil bli produsert flere PET-flasker. Det melder avisen Washington Post.
coca-har

Storsatsing på drikkebegere i retursystem i Glasgow

Vi har fortalt om flere retur-/gjenbrukssystemer for kaffekopper og andre matserveringsbeholdere. Selv om mange av disse hadde bredere ambisjoner på regional eller til og med nasjonal skala (som ikke fungerte), er den siste trenden at "Closed Loop"-systemer skal rulles ut i et mer lokalt miljø som en by eller på et større sted.
Glasgow

Trump vil ikke ha "latterlig støtte til papirsugerør"

Stort og smått, slik kan man utvilsomt oppsummere Donald Trumps start på presidentperioden sin. Nå er sugerørene i fokus!
sugrorx