
Sara Larsson i Broby Grafiska slår fast at det stilles stadig høyere krav til emballasjen som varemerkebærer. Og miljøkravene er fortsatt sterke.
Sara Larsson er sjef for grafisk design hos Broby Grafiske i Sunne, som driver utdanning av emballasjedesignere og grafiske formgivere. Hun ser at byråer og varemerkeeiere blir stadig med kunnskapsrike om hvilke materialer og produksjonsmetoder som er miljøvennlige.
Forbrukerens opplevelse er viktig
– Men fremfor alt handler det om at forbrukeren skal oppleve at emballasjen er miljøvennlig, sier hun i et intervju med bladet Sign&Print.
-Det behøver ikke alltid bety at den er det. Derfor er det viktig at jeg som forbruker kan forstå miljøverdien på en logisk måte.
Sara Larsson mener at overemballering med flere materialer utenpå hverandre ikke forekommer lenger, siden forbrukerne skal kildesortere brukt emballasje. Samtidig blir det stadig flere små forpakninger for å redusere matsvinnet og på grunn av at husholdningene blir mindre.
Produktene skal passe vår identitet
Dessuten endres forbrukerne bevegelsesmønstre. Mens det før var viktig at forbrukeren forsto hva som var i emballasjen, lleter vi nå som forbrukere etter produkter som passer vår identitet.
– Derfor blir emballasjen også mer uttrykksfull. Vi ser eksempler på sesong- og kampankebaserte kolleksjoner der man har forstått at emballasjen kan erstatte reklamedisplay. Derfor må emballasjen oppdateres stadig oftere.
Sara Larsson tror vi er på vei mot en utvikling der forbrukeren kan forflytte seg sømløst mellom eksponeringsflater, for eksempel mellom emballasje og mobiltelefon. For eksempel kan man trykke elektronikk på emballasjen som kommuniserer med smarttelefoner.
Personlig kjøpsoplevelse
– Teknologien muliggjør en personalisert kjøpsopplevelse, sier Larsson.
For varemerkeeiere innebærer en slik teknologi at de får oversikt over forbrukernes handlemønstre på samme måte som Google og Facebook lærer seg våre surfevaner og tilpasser annonser deretter.
Emballasjen må skape en opplevelse som gjør at forbrukeren identifiserer seg med produktet.
For trykkerier og konverteringsbedrifter innebærer disse trendene at de må kunne trykke på miljøvennlig materialer.
Forståelse av verdikjeden
– Designerne må forstå hele kjeden og se muligheter, ikke begrensinger. Emballasjen har blitt den sterkeste varemerkebæreren som kommuniserer lengst med forbrukeren.
Men ansvaret for emballasjen er i dag oppdelt. Det samme gjelder rollene i kjeden. Sara Larsson mener at det finnes teknologi som gir et helhetsbilde over varemerket, men at det ikke benyttes i dag.
– Her kommer det til å skje en forflytning, for eksempel ved at byråene blir bedre på trykkteknikk og repro.
Sømløs varemerkeopplevelse
Sara Larsson mener at det i Sverige er et høyt nivå på emballasjedesign. Hun nevner BillerudKorsnäs som eier designbyrået Nine og dermed har kontroll over hele verdikjeden fra materialfremstilling til kommunikasjon og design.
– Jeg tror likevel at vi i Sverige kan bli bedre på å integrere emballasjen i en varemerkeopplevelse som er sømløs mellom eksponeringsflatene.
Emballasjen skal beskytte varen fra A til B, og den skal kommunisere de riktige tingene. Det er viktig å vite mye om kunden, men også være klar over at kunden ikke alltid vet best.
Mer digitaltrykk
– Å våge å tenke annerledes kan gi suksess, sier Larsson og viser til Apples lansering av iPad, som de færreste forbrukere trodde at de trengte før den kom.
Sara Larsson tror at det vil bli mer fokus på digitaltrykk, siden denne teknologien gir muligheter for personalisering og miljøforbedring.
– Man kan kontrollere opplaget på en helt annen måte med digitaltrykk. En bevisst forbruker kommer til å stille høyere krav til trykkvalitet, akkurat som de i dag stiller krav til materialet.