
Det er en myte at emballasje er mer skadelig for miljøet enn matavfall. Emballasjen bidrar til at det kastes mindre mat, og det er miljøvennlig.
Stefan Glimm sier at det er vitenskapelig bevist at det ikke blir mindre svinn med matvarer i løsvekt. Tvert i mot er det mer miljøvennlig med emballerte matvarer.
Holdbarheten øker og svinnet går ned
Glimm uttaler seg på vegne av Save Food Initiative, som ble startet av Messe Düsseldorf og nå har støtte fra FN og 300 medlemsorganisasjoner.
– På amerikansk mais er svinnet 32 prosent på fersk, men bare 7 prosent på hermetisk. For fersken er de samme tallene 42 mot 8 prosent, sier Glimm til bladet Matindustrien.
Glimm påpeker at holdbarheten for agurk øker fra tre dager til over to uker med plastfolie rundt.
– Emballasje er en del av løsningen for å redusere matavfall, slår han fast.
Halvering av butikksvinn
I Østerrike har man funnet ut at matsvinnet i butikken halveres når varene pakkes i plastfilm. På skivet ost ble svinnet redusert fra 5 til 0,14 prosent da den ble pakket i 150-gramspakninger i stedet for å bli solgt i løs vekt.
– Samtidig reduserte emballeringen karbonavtrykket med 40 gram per pakke. Det er nesten en halvering, sier Glimm.
30 prosent av karbonavtrykket vårt skyldes produksjon og forbruk av mat og drikke, men en tredjedel av maten som produserer, går til spille.
– Det betyr at hver og en av oss kan redusere fotavtrykket med 10 prosent bare ved å fjerne matsvinnet, sier Glimm.
Save Food Initative peker på en rekke eksempler på emballasje som kan redusere svinn:
– Helletut på olivenoljeflasker reduserer overforbruk og søl
– Skrukork i stedet for naturkork på vinflasker reduserer svinn med 90 prosent
– Bedre emballert entrecote kan doble tiden den holder seg fersk i butikk
– Poser i film i stedet for papir reduserer svinnet på gjærbakst i butikk fra 11 til 0,8 prosent
– Pakking av kylling i emballasje med to separate rom reduserer matavfallet mer enn nok til å veie opp for ekstra emballasje
– Doggy bags til restaurantgjester begynner å gjøre sitt inntog i Europa
– Tips på kalkun-emballasjen om hvordan rester kan utnyttes, gjør at mindre går til spille