Tre gårdbrukere i Aust-Agder er først i landet med rundballer laget av grønn PE fra sukkerrør. Den fornybare plasten kan gjenvinnes i eksisterende returordning.
Ifølge Miljødirektoratet er jordbruk den fjerde største kilden til klimagassutslipp i Norge, og det går med rundt 7.500 tonn plast på landsbasis til rundballene. Å skifte ut rundballplasten med fornybar er bare ett av virkemidlene for å redusere klimautslippene.
Koster mer
En av de tre gårdbrukerne, Erik Fløystad sier til NRK at den fornybare rundballplasten koster 7000 kroner ekstra, så Fløystad senior har derfor søkt om støtte til å bruke den.
– Skal vi bli fossilfrie, må vi begynne et sted, sier han til NRK.
Hans sønn, Kåre Gunnar Fløystad i Zero, opplyser til Packnews at den fornybare plasten er av typen grønn PE laget av sukkerrør fra Braskem i Brasil.
Det innebærer at den har de samme egenskapene som tradisjonell PE laget av fossile råvarer og at den kan gjenvinnes i eksisterende returordninger.
Grønn plast skal gjenvinnes for miljøets skyld
Og dette er et viktig poeng, ifølge leverandøren Trioplast, som påpeker at grønn plast skal gjenvinnes for å få minst mulig miljøpåvirkning.
– Om det er mulig å bruke et produkt av grønn PE mer enn en gang, skal man definitivt gjøre det. Når produktet er oppbrukt, skal det gjenvinnes på eksakt samme måte som produkter av fossil polyetylen for å ta vare på material og energi, skriver de på sine hjemmesider.
Trioplast benytter varemerket Triogreen om plast laget av fornybare råstoff. I dag lages all grønn PE av sukkerrør i Brasil. Men det er teknisk mulig å fremstille den fra andre råstoff.
Det pågår forskning for å finne nye, alternative råvarer som er interessante i et livssyklus- og økonomisk perspektiv. Veien til grønn PE går via etanol, og den kan for eksempel lages av alger og cellulose, for eksempel.
Les mer på http://www.triogreen.se/