EUs emballasjeforordninge, PPWR, som ble spikret før jul, slår fast at innen 2030 skal ti prosent av all drikkevareemballasje som selges, f.eks. i vår nærmeste EU-nabo Sverige være i gjenfyllbar emballasje – i praksis vil dette si gjenbrukbare glassflasker.
I dag utgjør gjenbrukbare glassflasker omtrent to prosent av all drikkevareemballasje i Sverige og brukes først og fremst i restaurantdrift. Innen 2040 er kommisjonens visjon at det tallet skal nå 40 prosent, noe som vil være den største endringen i det svenske emballasjemarkedet siden introduksjonen av aluminiumsboksen og pantesystemet på 1980-tallet, opplyser organisasjonen Sveriges Bryggerier.
– Sveriges Bryggerier støtter flere deler av forordningen og vi deler ambisjonen om økt sirkularitet, men beklager at Ministerrådet ikke har tatt hensyn til de nordiske landene, som har hatt velutviklede pantesystemer for PET-flasker og aluminiumsbokser i flere tiår. Vi har erstattet de tunge glassflaskene med et sirkulært pantsystem for PET og bokser som har samme lave miljøbelastning som glassflasker.
– Vårt håp har hele tiden vært at medlemsland med pantesystemer som allerede oppnår intensjonen i lovgivningen skal kunne få nasjonale unntak fra kravet om gjenfyllbar emballasje. Dessverre er vi ikke der i dag, sier Anna-Karin Fondberg, administrerende direktør i Sveriges Bryggerier.
84 prosent av all drikkevareemballasje i Sverige er i dag aluminiumsbokser og PET-flasker. Takket være et godt utviklet pantsystem og svenske forbrukeres bevissthet samles 90 prosent av disse inn, noe som plasserer Sverige i den globale toppklassen innen gjenvinning. Utviklingen har vært forbrukerdrevet og har ført Sverige bort fra systemet med plastkasser med returglassflasker som var vanlig på 80- og 90-tallet.
– Omtrent 100 millioner svenske kroner investeres hvert år i forbedringer av pantesystemet for PET-flasker og aluminiumsbokser, noe som har ført til høy innsamlingsrate og lavt karbonavtrykk. Den klimasatsingen er nå i fare når store mengder drikkevarer skal flyttes til et annet system.
– Brüssel har tydelig signalisert at pantesystemet som vi har bygget opp over 40 år bør reduseres, til fordel for systemet vi hadde på 80-tallet. Jeg hadde forstått det om det hadde økt klimagevinsten, men det gjør det ikke. Det er også vanskelig å se den folkelige viljen til å igjen begynne å slepe kasser med drikke frem og tilbake fra butikken, sier Anna-Karin Fondberg.
Lovverket omfatter øl, cider, brus og mineralvann – men ikke vin og brennevin. Det vil være opp til dagligvarebutikker og systemselskaper å sørge for nok plass til å gi plass til de gjenbrukbare glassflaskene. Noen unntak vil være tilgjengelig for kiosker og mindre butikker. Lovverket skal nå utvikles videre gjennom såkalte delegerte rettsakter, utfyllende lovgivning vedtatt på EU-nivå. Da venter implementering i Sverige før forskriften trer i kraft i 2030.