Forbruket av plast må ned, og plast på avveie er et miljøproblem. Det ble konklusjonen fra seminaret «Bærekraftig sjømatemballering» i mars.
Et 50-talls personer fra sjømat-, emballasje- og handelsnæringen var samlet i Trondheim for å ta del i resultater både fra innovasjonsprosjektet SeaPack, og andre relevante studier.
Tynnere plast og mindre pakninger
I prosjektet har man funnet at det er fullt mulig å pakke inn fisken i tynnere plast uten at det går utover kvaliteten og holdbarheten til fisken. For SalMar betyr dette ene tiltaket at de reduserer plastbruken med 27 tonn. Prosjektet har også sett på hvor mye man kan redusere pakningsvolumet i forbrukerpakninger, og dermed har mulighet til økt fyllingsgrad uten at dette går på bekostning av produktkvalitet.
Å transportere fisk i robuste gjenbrukskasser som kan brukes mange ganger, sammenlignet med EPS-kasser, kan være en annen måte å redusere miljøbelastningen. Seminardeltakerne fikk presentert livsløpsanalyser for miljøfotavtrykket for gjenbrukskasser. Disse resultatene er lovende.