Resirkulert plast reduserer bruken av ny plast med 1000 tonn årlig

PUBLISERT: 25 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar

I desember endret den folkekjære Pepsi MAX 0,5 L drakt, da Ringnes gikk over til flasker med 80 prosent resirkulert plast. Nå kan man også nyte Solo, Villa og Eventyrbrus på 0,5 L flasker laget med tilsvarende mengde resirkulert plast. Med dette reduserer Ringnes i sum bruken av ny plast med 1000 tonn årlig.

Har du ikke fått det med deg? Vel, det er ikke så rart. Fordi det er nesten ikke synlige forskjeller mellom den gamle og den nye flasken som består av 80 prosent resirkulert plast.

De første nye Pepsi MAX-flaskene kom på markedet i desember 2022. Ved utgangen av januar i år vil alle 0,5 L plastflasker som produseres på Ringnes bryggeri på Gjelleråsen bestå av 80 prosent resirkulert plast.

– Bak denne lanseringen ligger det mye arbeid med å sikre at flasken holder den samme gode kvaliteten som den gamle. Her har teamet vårt som har ansvar for emballasjeutviklingen i Ringnes gjort en solid jobb. I tillegg tar vi med oss erfaringen vi har opparbeidet oss på bruk av resirkulert materiale i flaskene våre, forteller kommunikasjonsdirektør i Ringnes, Johanna Ellefsen Rostad.

80 prosent bedre enn 100 prosent med dagens teknologi

I 2019 var Ringnes først ute i Norge med å lansere en flaske med 100 prosent resirkulert materiale med Imsdal. Etter råd fra panteselskapet Infinitum valgte de i 2021 å redusere mengden resirkulert materiale i Imsdal-flaskene til 80 prosent.

– For oss var det viktig å få fram at dette ikke var et steg tilbake, men tvert imot handler om å ta to steg fram, forklarer Rostad. – Med dagens teknologi viser det seg at flasker med 100 prosent resirkulert plast er mer krevende å resirkulere. Ved å tilføre litt ny plast forlenger vi levetiden til materialet i systemet for resirkulering. 80 prosent er rett og slett den optimale mengden med dagens teknologi, sier Rostad, som forteller at Norge er i front når det gjelder innsamling og resirkulering av drikkevareemballasje.

Jobber videre med Plastløftet

I tillegg til samtlige 0,5 L brusflasker som produseres på Gjelleråsen, består allerede alle Imsdal- og Farrisflasker av plast med 80 prosent resirkulert materiale. I sum har Ringnes med dette redusert bruken av ny plast med over 2000 tonn årlig.

– I vårt Plastløfte har vi sagt at vi skal ha alt av plastflasker over på denne løsningen. Neste for tur er 1,5 L flaskene. Flaskehalsen nå er at vi ikke har fått tilgang til nok resirkulert materiale fra det norske gjenvinningsanlegget. Når vi har det på plass, står resten av vår flaskeportefølje klar for tur, avslutter Rostad.

Les mer

Sealed Air ser strategisk skifte i emballasjeutvikling

Matvarebransjens dagligvarehandlere i Europa har snudd i synet på hvordan emballasjer kan bli mer miljøvennlige. Det mener Stephanie Poole hos Sealed Air
stephaniex

Kjemisk gjenvinning av plast får tommelen ned fra forskere i USA

Forskere i USA har sett på mulighetene for kjemisk gjenvinning og konstaterer at teknologien bare gjør miljøproblemene verre.
Avfall

Fyra huvudområden för aktiva och intelligenta förpackningar

AIPIA:s (Active & Intelligent Packaging Industry Association) världskongress ägde rum i Amsterdam i mitten på november. Här hittar du en längre rapport från eventet.
OpeningsfotoX

Forskarstudie: Hur man får mer bioplaster i matförpackningar

I en studie från Lunds universitet sammanfattar svenska företag hur man kan ersätta fossil plast i matförpackningar med bioplast.
bioplast-lund-utvald

Siste nytt

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

HP med ny digitalpresse

I dag, 21. mars 2023 lanserer HP den nye HP Indigo 200K digitalpressen, som ifølge selskapet har en 30 prosent forbedret hastighet og skal kunne gi 45 prosent økning i produktivitet.
C0125.00_03_42_04.Still005

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx