Resirkulert plast reduserer bruken av ny plast med 1000 tonn årlig

PUBLISERT: 25 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar

I desember endret den folkekjære Pepsi MAX 0,5 L drakt, da Ringnes gikk over til flasker med 80 prosent resirkulert plast. Nå kan man også nyte Solo, Villa og Eventyrbrus på 0,5 L flasker laget med tilsvarende mengde resirkulert plast. Med dette reduserer Ringnes i sum bruken av ny plast med 1000 tonn årlig.

Har du ikke fått det med deg? Vel, det er ikke så rart. Fordi det er nesten ikke synlige forskjeller mellom den gamle og den nye flasken som består av 80 prosent resirkulert plast.

De første nye Pepsi MAX-flaskene kom på markedet i desember 2022. Ved utgangen av januar i år vil alle 0,5 L plastflasker som produseres på Ringnes bryggeri på Gjelleråsen bestå av 80 prosent resirkulert plast.

– Bak denne lanseringen ligger det mye arbeid med å sikre at flasken holder den samme gode kvaliteten som den gamle. Her har teamet vårt som har ansvar for emballasjeutviklingen i Ringnes gjort en solid jobb. I tillegg tar vi med oss erfaringen vi har opparbeidet oss på bruk av resirkulert materiale i flaskene våre, forteller kommunikasjonsdirektør i Ringnes, Johanna Ellefsen Rostad.

80 prosent bedre enn 100 prosent med dagens teknologi

I 2019 var Ringnes først ute i Norge med å lansere en flaske med 100 prosent resirkulert materiale med Imsdal. Etter råd fra panteselskapet Infinitum valgte de i 2021 å redusere mengden resirkulert materiale i Imsdal-flaskene til 80 prosent.

– For oss var det viktig å få fram at dette ikke var et steg tilbake, men tvert imot handler om å ta to steg fram, forklarer Rostad. – Med dagens teknologi viser det seg at flasker med 100 prosent resirkulert plast er mer krevende å resirkulere. Ved å tilføre litt ny plast forlenger vi levetiden til materialet i systemet for resirkulering. 80 prosent er rett og slett den optimale mengden med dagens teknologi, sier Rostad, som forteller at Norge er i front når det gjelder innsamling og resirkulering av drikkevareemballasje.

Jobber videre med Plastløftet

I tillegg til samtlige 0,5 L brusflasker som produseres på Gjelleråsen, består allerede alle Imsdal- og Farrisflasker av plast med 80 prosent resirkulert materiale. I sum har Ringnes med dette redusert bruken av ny plast med over 2000 tonn årlig.

– I vårt Plastløfte har vi sagt at vi skal ha alt av plastflasker over på denne løsningen. Neste for tur er 1,5 L flaskene. Flaskehalsen nå er at vi ikke har fått tilgang til nok resirkulert materiale fra det norske gjenvinningsanlegget. Når vi har det på plass, står resten av vår flaskeportefølje klar for tur, avslutter Rostad.

Les mer

Kunstig intelligens vil være avgjørende for bedriftenes overlevelse

I den kommende tiden skal vi se nærmere på hvordan kunstig intelligens (AI/KI) implementeres i allerede eksisterende grafiske løsninger. Hva kan den, hvilke behov oppfyller den og hvilke muligheter og utfordringer åpner den for på lang sikt? Packnews' danske redaktør, Søren Winsløw starter med å hilse på Heidelberg.
Heidelberg-AI

Papirposer med trykk – også i små serier

Under pandemien eksploderte bruken av emballasje til take away-mat fullstendig. Drammensbedriften Absolutt Emballasje så da muligheten til å levere til en ny kundegruppe: Små aktører som kan få trykket logoen sin på papirposen uten å måtte bestille store kvanta.
Absolutt-1-1024x683

Sealed Air ser strategisk skifte i emballasjeutvikling

Matvarebransjens dagligvarehandlere i Europa har snudd i synet på hvordan emballasjer kan bli mer miljøvennlige. Det mener Stephanie Poole hos Sealed Air
stephaniex

Kjemisk gjenvinning av plast får tommelen ned fra forskere i USA

Forskere i USA har sett på mulighetene for kjemisk gjenvinning og konstaterer at teknologien bare gjør miljøproblemene verre.
Avfall

Siste nytt

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx