På samme måte som i Norge har Livsmedelsverket godkjent merking som viser at produktene ofte er fullt spiselige etter at best før-datoene er passert.
Med oppstart i august innfører Arla den kompletterende datomerkingen «Ofta bra efter» på 340 millioner emballasjer for melk, yoghurt, rømme og fløte.
Vil få folk til å tenke seg om
– Dette er en måte å få folk til å forstå at de selv kan avgjøre om maten er spiselig eller ikke, gjennom å lukte, smake og se, sier Ann Freudenthal, ansvarlig for holdbarhetsmerking i Arla.
– Målet er å få folk til å tenke seg litt om. Dette er et bra tiltak for å påvirke klimaet og redusere matsvinn.
På baksiden av emballasjen vil det bli trykket tips om hvordan man ved å lukte, smake og se på produktene kan avgjøre om det går an å spise eller drikke dem.
– Vi kommer til å innføre merkingen på nesten hele vårt sortiment, men det viktigste er ferskvarene, for det er jo dem man i første omgang er urolig for skal harskne.
Beskrivelse på hjemmesiden
Livsmedelsverket har på sin hjemmeside beskrevet hvordan den nye, frivillige datomerkingen skal utformes.
Det står blant annet at ordlyden og best før-datomerkingen ikke kan endres. Men produsenten kan legge til opplysninger etter best før-merkingen som klargjør at produktet kan forbrukes etter at best før-datoen er passert.
– Datomerkingen skal ikke kunne misforstås, skriver Livsmedelsverket.