Det finske utviklingssenteret VTT har utviklet en teknologi for å produsere fornybare og gjenvinnbare bioplastflasker med skall fra sitrusfrukt som råvare.
VTT har utviklet en sirkulær modell der matavfallsstrømmer kan brukes til produksjon av avansert næringsmiddelemballasje og samtidig redusere utslippet av drivhusgasser.

– I nær fremtid kan du kjøpe appelsinjuice i flasker som er laget av appelsinskall, sier Holger Pöhler, professor ved VTT og en av forskerne av den nye teknologien.
VTT skriver på sin nettside at deres nyutviklede FDCA-teknologi gjør det mulig å bruke jordbruksavfall som inneholder pektin, for eksempel sitrusskall og sukkerroemasse, som råvare for produksjon av biobasert PEF-plast (polytetylenfuranoat) som kan erstatte fossilbasert PET-plast.
PEF-plasten er en fullt resirkulerbar og fornybar plast med 50 prosent lavere CO2-avtrykk enn tilsvarende PET-flasker, ifølge nyhetsbrevet til Nordisk Bioplastforum. I tillegg skal barriereegenskapene i PEF-plast være bedre enn i PET.
Teknologien fra VTT er er basert på et stabilt mellomprodukt for produksjon av FDCA, en av monomerene i PEF, noe som ifølge dem selv gir en svært effektiv prosess.
VTT har patentert den nye teknologien, og informasjon om forskningen er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Green Chemistry.