Vrien emballasje gir alvorlige konsekvenser

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 22 november 2023
OPPDATERT: 22 november
Bilde: Det svenske Revmatikerforbundet

En svensk undersøkelse utført av Revmatikerforbundet deres viser at 43 prosent skader seg når de prøver å åpne emballasje. Hele 45 prosent oppgir at de har problemer flere ganger i uken når de åpner en emballasje.

«Enten må jeg være uten mat, medisiner eller hva det måtte være til det kommer noen som kan hjelpe meg!» Disse ordene kommer fra en person som har svart på Revmatikerforbundets spørreskjema om emballasje.

Resultatene fra en ny undersøkelse viser et alvorlig hverdagsproblem for den store gruppen i samfunnet med nedsatt håndfunksjon. 43 prosent skader seg når de prøver å åpne pakker. 45 prosent oppgir at de har problemer flere ganger i uken når de åpner en emballasje. Mange er helt avhengige av personale på apotekene, familie eller naboer for å få tilgang til medisinene sine.

– Resultatene av vår undersøkelse viser et alvorlig problem. En stor gruppe i samfunnet vårt har senket livskvaliteten på grunn av dårlig tilpasset emballasje og produkter. Slik vi ser det er det en rettighet å kunne åpne og lukke en pakke uten å måtte be om hjelp eller for den saks skyld skade seg. I overkant av 55 prosent velger også bort ny emballasje til fordel for produkter de vet de kan åpne. Det er noe emballasjebransjen og vareeierne bør tenke på når de skal lansere en ny eller videreutvikle en emballasje, sier Lotta Håkansson, forbundspresident i Revmatikerforbundet.

Minst 1,5 millioner mennesker i Sverige har blitt diagnostisert med nedsatt håndfunksjon. Årsakene kan være flere, for eksempel revmatisk sykdom som revmatoid artritt. Ofte påvirkes håndfunksjonen også etter hjerneslag, ved multippel sklerose, diabetes og ryggmargsskader. Sveriges aldrende befolkning påvirkes også ettersom håndstyrken blir dårligere med alderen.

For mange er det komplisert og alt for ofte umulig å kunne åpne for eksempel en medisin- eller matemballasje. Dette påvirker deres livskvalitet i stor grad.

I løpet av oktober måned har Revmatikerforbundet gjennomført en spørreundersøkelse blant egne medlemmer og også medlemmene i PRO, SPF Seniorer og Neuro. Dataene er basert på svar fra 2 663 personer som svarte på alle spørsmålene i undersøkelsen.

Undersøkelsesresultater

Hender det at du ikke kan få opp en forpakning?
Ja 96,15 %
Nei 4,08 %

Hvis du svarte ja på spørsmålet ovenfor: Hvor ofte skjer det?
Hver dag 11,60 %
Flere ganger i uken 45,14 %
En gang i måneden 34,60 %
Sjeldnere 9,79 %

Hvis du har problemer med å åpne, hva gjør du?
På dette spørsmålet kunne respondentene angi mer enn ett alternativ.
Be noen andre åpne 62,32%
Kaster det 1,04 %
Bruker verktøy 68,86 %

Hvis du bruker utstyr, hva bruker du?
De vanligste svarene var saks, kniv, skrukorkverktøy, nøtteknekker, tenner, boksåpner, blemmeåpner, tang, skrutrekker, hammer.

Har du noen gang skadet deg selv mens du brukte verktøy for å hente en pakke?
Ja 42,98 %
Nei 57,29 %

Skjer det at du velger bort et produkt du ikke er sikker på om du får opp og heller velger en emballasje du vet du får opp uten problemer?
Ja 55,50 %
Nei 44,89 %

Hvis du har problemer med å åpne pakker, hvilken type pakke synes du er vanskeligst å åpne? Skriv inn navnet på produktet
De vanligste svarene svarer juice- og meieripakninger, medisinemballasje, vakuumpakket kaffe, kjøttpålegg i plastemballasje, bokser, emballasje med dra-ring og glasskrukker med metallokk.

Les mer

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

De fleste forbrukerne prioriterer ikke gjenbruks-emballasje

Det britisk-baserte globale konsulentfirmaet PA Consulting (PA) gjennomførte nylig en undersøkelse blant 4000 forbrukere i Storbritannia og USA. Denne avslørte ny innsikt i forbrukernes holdninger til emballasje i fast food restaurantbransjen.
Reusable-cup

Nå kommer Pabocos "Next Gen Paper Bottle"

Under mottoet "Let’s paper up business!" lanserer Paboco, The Paper Bottle Company, nå Next Gen Paper Bottle med å starte fullskala produksjon neste år. De er klare til å møte markedet med en flaske som er fullt resirkulerbar i papirstrømmen.
Paboco moves into full-scale production

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Siste nytt

World Packaging Organisation gir global stemme til emballasjeindustrien

Den nye presidenten for World Packaging Organization, Luciana Pellegrino, har tiltrådt – den første kvinnen i denne rollen i den globale organisasjonens historie. Her deler hun sin strategi og visjon med Lindy Hughson, sjefredaktør for det australske magasinet Packaging News.
Pellegrionx

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x